• Rozmiar tekstu:
  • A
  • A
  • A
  • Kontrast:
  • PodÅ›wietl linki:
  • OdstÄ™py w tekscie:

Dzień Piekarza i Cukiernika

Dzień Piekarza i Cukiernika

W dniu 15 marca przypada Dzień Piekarzy i Cukierników. Obie te profesje cieszą się dużym szacunkiem i mimo, że na co dzień nie zastanawiamy się nad ich trudem, to niemalże codziennie korzystamy z owoców ich pracy, jedząc różnego rodzaju pieczywo. W sklepach można znaleźć rozmaite wyroby: chleby, bułki, bagietki, chałki, rogale czy precle.
Lecz skąd się one biorą? Tego dowiedziały się dzieci z grupy III, które dzień Piekarzy i Cukierników obchodziły ciut wcześniej – 12 marca. Przedszkolaki poznały zawód piekarza, dowiedziały się na czym polega jego praca oraz zobaczyły specyficzny ubiór.
Dzieci obejrzały również film edukacyjny o powstawaniu chleba i miały możliwość spróbowania jego trzech głównych rodzajów: pszennego, żytniego oraz mieszanego.
Wszystkie kawałki chleba rozeszły się błyskawicznie, a dzieci zgodnie stwierdziły, że najlepszy w smaku jest chlebek pszenny i mieszany. Przedszkolaki poznały też zawód cukiernika. Dowiedziały się różnych ciekawostek o cukierniku oraz zobaczyły z jakich przyrządów korzysta on w swojej pracy oglądając cukiernicze akcesoria: szpryce do nadziewania wypieków, tylki cukiernicze czy też foremki do wykrawania ciastek. Na koniec dzieci miały okazję do stworzenia własnych wypieków. Powstało wiele bułeczek, chlebków, a nawet bardziej skomplikowanych wyrobów jak rogale i precle, które przepięknie się prezentowały.