Poniedziałek 17-11-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 35g z masłem 5g, zrazówka z Bobrownik 15g / serek ricotta z zielona cebulką 30g, rzodkiewka 20g, papryka żółta 20g, czekolada 70% z mlekiem, miodem 200g.
Śniadanie II: melon 120g
Obiad: zupa ziemniaczana z jarzyna, kiełbaska 250g (pszenica, seler) naleśniki z domieszka mąki orkiszowej z serkiem białym na słodko 160g, sałatka owocową (brzoskwinka, banan, mandarynka) 60g, kompot truskawkowy 200g.
Podwieczorek: weka 20g z masłem 5g, tuńczyk w oleju roślinnym 30g, zielony ogórek 20g, liść buraka 10g, herbata zimowa z sokiem malinowym, goździkami, miodem do picia 180g.
Wtorek 18-11-2025
Śniadanie I: makaron muszelka 20g na mleku 200g, chleb sielankowy 35g (pszenica, żyto, słonecznik, siemię lniane) z masłem 5g, kabanos wieprzowy 25g, świeża bazylia 10g, pomidor 20g, herbata owocowa z miodem 150g.
Śniadanie II: jabłko 120g/ suszona śliwka 20g
Obiad: zupa ogórkowa z kaszą bulgur, jarzyną 250g (seler, pszenica, śmietana 18%) natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem 150g, bitki z fileta z kurczaka w jarzynach 80g, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, ananasem, cieciorka, cebulką z sosem jogurtowym 70g, kompot śliwkowy z cynamonem 200g.
Podwieczorek: deserek waniliowy z chia 150g, musem truskawkowym z bezą 60g (wyrób własny), ciasteczko ryżowe 30g, napój z mięty, pomarańczy, miodu do picia 180g.
Środa 19-11-2025
Śniadanie I: chleb Łuczanowicki 35g (pszenica) z masłem 5g, twarożek ze świeżym oregano 30g/szynka Juranda 15g, biała rzepa 20g, roszponka 10g, papryka czerwona 20g, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem 200g.
Śniadanie II: banan 120g
Obiad: zupa-krem porowy z jarzyną, paluchem ptysiowym 250g (seler, śmietana 18%) ziemniaki z masłem, koperkiem 150g, sznycelek wieprzowy 80g, gotowana kapusta kiszona 90g, ćwiartka pomidora malinowego 70g, kompot wiśniowy 200g.
Podwieczorek: chleb grahamek 40g z masłem 5g, kiełbaska podsuszona żywiecka 15g, ogórek kiszony 20g, rukola 10g, herbata poziomkowo-truskawkowa z miodem 180g.
Czwartek 20-11-2025
Śniadanie I: płatki jęczmienne 15g na mleku 200g, chleb wiejski 35g (pszenica, żyto) z masłem 5g, kalarepa 20g, cykoria, herbata owocowa z miodem 150g,
Śniadanie II: słupek marchewki 100g/słonecznik do chrupania 15g
Obiad: zupa kminkowa z lanymi kluseczkami jarzyną 250g (seler, śmietana 18%, pszenica) kasza jęczmienna perłowa 150g, gulasz z mięsa od szynki 60g/30g, gotowana fasolka szparagowa 60g, sałata lodowa z marchewka, kukurydzą z sosem winegret 80g, kompot truskawkowy 200g.
Podwieczorek: bułeczka sztangielka 60g z masłem 5g, koktajl z mango z domieszką natki pietruszki na maślance/kefirze 150g.
Piątek 21-11-2025
Śniadanie I: chleb słonecznikowy 40g z masłem 5g, twarożek biały z rzodkiewką 30g/schab pieczony 15g, pomidorek koktajlowy 20g, papryka kolorowa 20g, awokado 15g, kakao z mlekiem, miodem 200g
Śniadanie II: gruszka 80g
Obiad: zupa pomidorowa z jarzyna, makaronem 250g (seler, pszenica, śmietana 18%) natką pietruszki, ryż paraboliczny 150g, polędwiczka z dorsza duszona w bukiecie warzyw 70g/30g (brokuł, kalafior, marchewka w talarkach) surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem na oliwce 50g, kompot z czerwonej porzeczki 200g.
Podwieczorek: pieczywo chrupkie z amarantusem 20g, masłem 5g, powidłem śliwkowym 15g (wyrób własny), mleko z kardamonem do picia 150g, kiwi 60g.
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u intendentki przedszkola.
*******************************************************************************************************************************************
Poniedziałek 10-11-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 35g z masłem 5g, kiełbasa z fileta 15g, pomidor malinowy 20g, mix sałat 10g, mleko z kurkuma 200g.
Śniadanie II: słupek papryki do chrupania 60g
Obiad: zupa grysikowa na udźcu z indyka z jarzyną 250g (seler, pszenica), makaron żytni kokardka 150g z prażonym jabłkiem 70g, polewą jogurtową 60g, cząstka pomarańczy 50g, kompot śliwkowy 200g.
Podwieczorek: pieczywo chrupkie z masłem, nutella (wyrób własny) herbatka truskawkowa z miodem.
Wtorek 11-11-2025 ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI
Środa 12-11-2025
Śniadanie I: chlebek słonecznikowy 35g (pszenica) z masłem 5g, pasta z sera białego z sardynka w oleju z zielona cebulka 35g, szynka pieczona 15g, ogórek kiszony 20g, rukola 10g, rzodkiewka 20g, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem 200g.
Śniadanie II: banan 120g
Obiad: zupa z czerwonej soczewicy z jarzyną, kiełbaską, ziemniakami 250g (seler, pszenica) kasza kuskus 150g, pulpet z fileta z kurczaka 80g w sosie koperkowym 40g, surówka z marchewki z cytryna, pomarańczą 80g, kompot z owoców mieszanych 200g.
Podwieczorek: chałka 35g z masłem 5g, maślanka truskawkowa (wyrób własny) do picia 200g, chipsy jabłkowe 40g.
Czwartek 13-11-2025
Śniadanie I: płatki żytnie 15gz mlekiem 200g, chleb wiejski 20g (pszenica, żyto) z masłem 5g, polędwica z wędzarni 15g, kolorowa papryka 20g, sałata rzymska 10g, herbata owocowa z miodem 150g,
Śniadanie II: ananas świeży 80g/suszona morelka 10g
Obiad: krem z dyni, batatów na maśle klarowanym z mleczkiem kokosowym, jarzyną, natka pietruszki, grzankami 250g (seler, pszenica) makaron żytni spaghetti 150g, sos bolognese ze świeżymi ziołami, mięsem, pomidorami 100g, słupek zielonego ogórka 80g, kompot śliwkowy z goździkami 200g.
Podwieczorek: budyń śmietankowy z tartą czekoladą (150g), smoczym owocem (30g), wafelek-podpłomyk (30g), woda mineralna (150g)
Piątek 14-11-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 35g z masłem 5g, serek żółty Gouda 20g, pasta z cieciorki z czosnkiem 30g, pomidorek koktajlowy 20g, biała rzepa 20g, zielone oliwki 10g, kakao z mlekiem, miodem 200g.
Śniadanie II: jabłko 120g
Obiad: zupa pieczarkowa z kasza jaglana 250g (seler, pszenica, śmietana 18%) natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem 150g, kotlecik mielony z ryby morszczuk 90g (jajka, gluten) buraczki ze śmietaną 80g, sałatka z pomidora, kiszonego ogórka, cebuli czerwonej z natka pietruszki na oleju lnianym 100g, kompot porzeczka- mango 200g.
Podwieczorek: weka 20g z masłem 5g, filet maślany z indyka10g, kalarepa 20g, cykoria 20g, herbatka malinowa do picia 200g.
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u pani intendentki przedszkola.
W związku ze zmieniającą się frekwencją jadłospis może ulec zmianie.
*******************************************************************************************************************************************
Poniedziałek 03-11-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, twarożek ze świeżą bazylią 30g/szynka konserowa 15g, zielony ogórek 20g, pomidor 20g, sałata lodowa 10g,kakao z mlekiem, miodem 200g.
Śniadanie II: kiwi 70g
Obiad: żurek z ziemniakami, kiełbaską, jarzyną 250g (seler, gluten, śmietana 18%), racuchy drożdżowe z domieszką mąki żytniej z jabłkiem (pszenica, jajka, mleko), cukrem pudrem 180g, cząstka brzoskwinki 60g, kompot truskawkowy 200g.
Podwieczorek: weka (pszenica) z masłem, kiełbasa podsuszana z fileta, rzodkiewka, cebulka zielona, herbatka czarna z sokiem malinowym, imbirem.
Wtorek 04-11-2025
Śniadanie I: wielozbożowe kółeczka miodowe 20g (gluten) na mleku 150g, chleb wiejski 35g (pszenica), pieczony pasztet z królika 20g, ogórek kiszony 20g, szpinak babay 10g, herbata owocowa z miodem 120g,
Śniadanie II: jabłko 120g/ orzechy nerkowca 20g
Obiad: zupa –krem z cukini z groszkiem ptysiowym 250g (pszenica, seler, śmietana 12%), gołąbki wróbelki z mięsem ryżem, kapustą, cebulką z sosem pomidorowym, słupek papryki żółtej 80g, kompot wiśniowy 200g.
Podwieczorek: deserek jogurtowy z bananem 150g, wafelek zbożowy 30g, napój pomarańczowy ze świeżą miętą do picia 180g.
Środa 05-11-2025
Śniadanie I: chleb chłopski 40g (pszenica) z masłem, pasta z makreli z majonezem (gorczyca), szczypiorkiem/kiełbasa głogowska, pomidor, kiełki lucerny, czarne oliwki, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem, herbatka owocowa
Śniadanie II: krążek świeżego ananasa 80g
Obiad: zupa kalafiorowa z jarzyną, natką, lanymi kluseczkami 250g (seler, pszenica, śmietana 18%) ziemniaki z koperkiem 150g, kotlecik z fileta z indyka 80g, gotowana brukselka 60g, surówka z kapusty pekińskiej z marchewka, groszkiem zielonym, na jogurcie naturalnym 60g, kompot śliwkowy z goździkami 200g.
Podwieczorek: bułeczka francuska 40g (pszenica) z masłem, pasta mięsna 30g, kolorowa papryka20g, roszponka 10g, herbata czarna z cytryną, goździkami, imbirem, miodem 180g.
Czwartek 06-11-2025
Śniadanie I: płatki owsiane na mleku, chleb wiejski (pszenica, żyto) z masłem, szynka alpejska, rukola, gotowany burak, herbata owocowa z miodem,
Śniadanie II: gruszka 70g/ pestki dyni 10g
Obiad: zupa krupnik z kaszy jęczmiennej na króliku z natką pietruszki 250g (seler, śmietana 18%, pszenica) makaron pappardelle 150g z kurczakiem, brokułem w śmietanie 80g, sałatka szwedzka z ogórkiem kiszonym, marchewka, cebulka czosnkową na oliwce 60g, kompot porzeczka- mango.
Podwieczorek: domowa szarlotka 70g (wypiek kuchni) czekolada 70% gorzka z mlekiem do picia 180g, melon 50g.
Piątek 07-11-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 40g z masłem 5g, pasta z sera białego z awokado, czosnkiem 30g/ kabanos wieprzowy 15g, pomidorek koktajlowy 20g, liść buraka, cykoria 20g, mleko z kardamonem, miodem 200g.
Śniadanie II: banan 70g
Obiad: zupa minestrone z makaronem gwiazdki 250g (seler, pszenica, śmietana 12%) natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem 150g, duszona ryba miruna z pomidorem pod kołderką serka mozzarella 70g/40g, kapusta włoska ze świeżym ogórkiem, natką pietruszki, marchewką na oliwie z oliwek 60g, kompot z owoców mieszanych 200g.
Podwieczorek: bułeczka grahamka 40g z masłem 5g, gotowane jajko 30g, szczypiorek 10g, biała rzepa 20g, herbatka ziołowa z pomarańczą, miodem do picia 180g.
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu europejskiego Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom na temat żywności zamieszczamy, zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów dostawców produktów żywnościowych dostępne są u Pani intendentki przedszkola. W związku z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.
*******************************************************************************************************************************************
Poniedziałek 27-10-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni (35g) z masłem (5g), jajecznica na maśle klarowanym ze szczypiorkiem (30g) / szynka Bracka (15g), papryka żółta (20g), pomidor (20g), rukola (10g), mleko z miodem 200g
Śniadanie II: kiwi (150g)
Obiad: zupa kapuśniak z kiełbaską, ziemniakami, jarzyna (seler, gluten) natką pietruszki (250g), kluseczki leniwe z sera białego z cukrem, masłem (160g)(pszenica, jajka) krążek świeżego ananasa (120g), kompot wiśniowy (200g)
Podwieczorek: chleb orkiszowy (40g) (pszenica) z masłem (50g), kiełbaska żywiecka podsuszana (15g), kiszony ogórek (20g), kiełki słonecznika (10g), herbatka z cytryną, goździkami, imbirem na miodzie (150g)
Wtorek 28-10-2025
Śniadanie I: makaron literki (15g) na mleku (200g)(pszenica), chleb wiejski (3g) (gluten) z masłem (5g), twarożek z rzodkiewką (15g), pomidorek koktajlowy (20g), liść buraka (10g), herbata czarna z sokiem malinowym do picia (150g)
Śniadanie II: słupek marchewki (150g)/ suszona śliwka (60g)
Obiad: rosół na kurczaku zagrodowym z jarzyną, natką pietruszki, makaronem (250g)(pszenica, seler, jajka) ziemniaki z koperkiem (150g), potrawka z warzywami (150g), kapusta pekińska z marchewka, cebulka, kukurydza sosem jogurtowym (70g), kompot śliwkowy z żurawina (200g)
Podwieczorek: bułeczka z sezamem (45g) z masłem (5g), serek straciatella (wyrób własny) melon 60g, herbatka pigwa z granatem (150g)
Środa 29-10-2025
Śniadanie I: chleb maślany (35g)(pszenica) z masłem (5g), szynka pieczona (15g)/ serek wiejski (30g), biała rzodkiew (20g), roszponka (10g), pomidor (20g), kakao z mlekiem, miodem (200g)
Śniadanie II: gruszka (160g)
Obiad: krem z zielonego groszku z popcornem, natką pietruszki (250g)(seler, gluten, śmietana 12%) kasza bulgur (150g), pulpet wieprzowy w sosie serowym (90g), surówka z buraczków z jabłkiem na oliwce (80g), słupek ogórka kiszonego (50g), kompot porzeczkowy (200g)
Podwieczorek: pudding ryżowy na mleku z frużelina truskawkową 200g (wyrób własny) chipsy jabłkowe 20g, woda z cytryna do picia.
Czwartek 30-10-2025 (ułożony przez dzieci z grupy IV)
Śniadanie I: chrupiąca bułeczka kajzerka (35g) (pszenica, żyto) z masłem (5g), paróweczka cielęca (70g), tuńczyk w oleju roślinnym (20g), słupek ogórka zielonego (20g), papryka kolorowa 20g, rukola 10g, czekolada 70% z mlekiem, miodem (200g)
Śniadanie II: talerz owoców (180g)- (jabłko, banan, maliny)
Obiad: zupa pomidorowa na kurczaku zagrodowym z makaronem minionki, jarzyną, natka pietruszki (250g)(seler, śmietana 18%, pszenica), pizza margherita (200g), tarta marchewka z pomarańczą 80g, kompot śliwkowy (200g)
Podwieczorek: lody ciepłe na śmietance 180g z polewą truskawkową 40g, wafelek miś 30g, sok jabłkowy tłoczony 100% 150g.
Piątek 31-10-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni (35g) z masłem (5g), twarożek ze śmietanką (30g) /miód (20g), cząstka brzoskwinki (20g), pomidorek koktajlowy(20g), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem (200g)
Śniadanie II: kalarepa (150g)
Obiad: zupa ogórkowa z ryżem, jarzyna (250g) (seler, pszenica, śmietana 12%) natką pietruszki, ziemniaki z masłem (150g), kotlet jajeczny ze szczypiorkiem z pieca (90g), kolorowa fasolka szparagowa (80g), surówka z selera z rodzynkami, sosem jogurtowym (90g), kompot jabłkowy z cynamonem (200g)
Podwieczorek: weka (20g) z masłem (5g), szynka wiejska (15g), roszponka (10g), czerwona papryka (20g), herbatka zielona z pomarańczą (150g)
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu europejskiego Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom na temat żywności zamieszczamy, zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów dostawców produktów żywnościowych dostępne są u Pani intendentki przedszkola. W związku z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.
*****************************************************************************************************************************************
Poniedziałek 20-10-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 35g z masłem 5g, pasta z serka białego z suszonymi pomidorami 30g /kiełbasa szynkowa 15g, zielony ogórek 20g, sałata rzymska 10g, biała rzepa 20g, kakao z mlekiem, miodem 200g.
Śniadanie II: melon 80g
Obiad: zupa z czerwonej soczewicy z kiełbaską, ziemniakami z jarzyną 250g (seler, gluten, śmietana 18%) pampuchy drożdżowe z domieszką mąki orkiszowej 180g (pszenica, jajka), polewa jogurtowo-truskawkowa 40g, kompot śliwkowy z cynamonem 200g.
Podwieczorek: chlebek z słonecznikowy 30g (pszenica) z masłem 5g, kiełbasa Lisiecka 80g, papryka czerwona 20g, cebulka zielona 10g, herbatka czarna z sokiem malinowym 180g.
Wtorek 21-10-2025
Śniadanie I: płatki ryżowe 15g na mleku 200g, chleb tygrysi 35g (pszenica) serek wiejski 20g, świeża bazylia 10g, pomidorek koktajlowy30g, herbatka owocowa z miodem do picia 150g.
Śniadanie II: banan 120g/ żurawina 10g
Obiad: krem z cukini na maśle klarowanym z jarzyna, grzankami 250g (seler, śmietana 18%, pszenica) ziemniaki z koperkiem 150g, polędwiczki wieprzowe w jarzynach 80g, sałata masłowa z sosem jogurtowym 50g, kompot rabarbarowy z jabłkiem 200g.
Podwieczorek: mufinki czekoladowe 60g (wypiek kuchni) bawarka z mlekiem do picia 150g, śliwka 40g.
Środa 22-10-2025
Śniadanie I: chleb chłopski 35g (pszenica)z masłem 5g, serek żółty dziurawiec 15g, pasta humus z czosnkiem, pomidorami 30g, czarne oliwki 10g, kalarepa 20g, kiełki lucerny 10g, papryka żółta 20g, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem 200g.
Śniadanie II: jabłko 120g / suszona morelka 20g
Obiad: zupa pieczarkowa z jarzyną, natką, kaszą bulgur 250g (seler, pszenica, śmietana 18%) łazanki z mięsem, kapustą, cebulką 180g, tarta marchewka z ananasem 60g, kompot porzeczkowo-truskawkowy 200g.
Podwieczorek: bułeczka francuska 40g z masłem 5g, pasta z jajka, tuńczyka z czerwoną cebulką, majonezem 35g, rukola 10g, rzodkiewka 20g, herbata czarna z cytryną, imbirem, miodem 200g.
Czwartek 23-10-2025
Śniadanie I: kasza manna 15g na mleku 200g, chleb wiejski 35g (pszenica, żyto) z masłem 5g, schab pieczony 15g, pomidor 20g, sałata rzymska 10g, herbata owocowa z miodem 150g.
Śniadanie II: arbuz 80g/
Obiad: zupa kalafiorowa z jarzyną, natką, makaronem psi patrol 250g (pszenica, jajka, seler) kurczak w sosie słodko-kwaśnym z brązowym ryżem, sałata lodowa z zielonym ogórkiem, prażonym słonecznikiem, sosem winegret 70g, lemoniada z cytryna, pomarańczą na miodzie do picia 200g.
Podwieczorek: deserek chia z jogurtem naturalnym 130g, musem z mango 30g, wafelek 30g, woda mineralna do picia 150g.
Piątek 24-10-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 35g z masłem 5g, twarożek z brzoskwinką w syropie 30g, szyneczka wiejska 15g, pomidorek koktajlowy 20g, roszponka 10g, awokado 20g, kakao z mlekiem 200g, herbatka do picia 100g.
Śniadanie II: ½ gruszki90g
Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami, jarzyną 250g (pszenica, seler, śmietana 12%) kasza kuskus 150g, zapiekana w piecu polędwiczka z morszczuka z bukietem warzyw pod pierzynka sera mozzarella 70g/60g, kapusta kiszona z jabłkiem, rodzynkami, olejem lnianym 50g, kompot wiśniowy 200g.
Podwieczorek: bułeczka grahamka 40g z masłem 5g, kabanos 15g, kolorowa papryka 20g, sałata strzępiasta 10g, herbatka rumiankowa z cytryną, miodem do picia 150g.
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u – intendentki przedszkola.
*********************************************************************************************************************************************
Poniedziałek 13-10-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 35g z masłem 5g, zrazówka z Bobrownik 15g/twarożek ze świeżą bazylią 30g, rzodkiewka 15g, świeży ogórek 20g, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem 200g.
Śniadanie II: śliwka 80g
Obiad: zupa grysikowa na maśle klarowanym z jarzyna, 250g (seler, pszenica, śmietana 18%) ziemniaki z koperkiem 150g, sznycelek wieprzowy 90g, gotowana brukselka 70g, mix sałat z pomidorkiem koktajlowym, awokado, dresingiem z mango 70g, kompot agrestowy 200g.
Podwieczorek: kisiel owocowy 120g z tarta gruszką, wafelek miś 40g.
Wtorek 14-10-2025
Śniadanie I: musli z suszonymi owocami z żurawiną 15g z mlekiem 150g, chleb maślany z ziarnami 30g (gluten, żyto) z masłem 5g, kiełbasa krakowska podsuszana 25g, rukola 10g, pomidor 20g, herbata czarna z cytryna 150g
Śniadanie II: kalarepa 70g/ orzechy nerkowca 20g
Obiad: zupa pomidorowa na kurczaku zagrodowym z ryżem, jarzyną 250g (seler, śmietana 18%, gluten) pierogi ruskie z sera białego, ziemniaków okraszone prażona cebulka 180g, słupek kolorowej papryki 70g, kompot śliwkowy 200g.
Podwieczorek: weka (pszenica)(35g) z masłem (5g), dżem truskawkowy (wyrób własny) czekolada 70% gorzka z mlekiem, kiwi 40g.
Środa 15-10-2025
Śniadanie I: chlebek graham 35g (pszenica) z masłem 5g, szynka wiejska 15g/ pasta z serka białego z wędzonym łososiem 30g, szczypiorek 10g, burak gotowany 20g, zielone oliwki 15g, kakao z mlekiem, miodem 200g.
Śniadanie I: jabłko 80g
Obiad: zupa jarzynowa z makaronem, natka pietruszki 250g (seler, pszenica, jajka) kasza gryczana, gulasz wołowy, gotowany brokuł 70g, surówka z kapusty białej z marchewką, kukurydza, sosem jogurtowo-śmietanowym 80g, kompot wiśniowy.
Podwieczorek: bułeczka z makiem 35g z masłem 5g, kurczak z bobownik 15g, zielony ogórek 20g, jarmuż 15g, herbatka czarna z imbirem, cytryną 180g
Czwartek 16-10-2025
Śniadanie I: płatki kukurydziane 15g na mleku 150g, chleb chłopski 30g (pszenica, żyto) z masłem 5g, szynka z wędzarni 15g, pomidor 20g, rukola 10g, herbata owocowa z miodem 150g,
Śniadanie II: banan 100g/suszone rodzynki 20g
Obiad: barszcz biały na króliku z ziemniakami, jarzyną, natka pietruszki 250g (seler, pszenica) makaron kokardki 150g z prażonym jabłkiem 70g, cząstka brzoskwinki 80g, kompot z owoców różnych 200g, wiśnia- jabłko 200g.
Podwieczorek: weka (pszenica)(35g) z masłem (5g), kiełbaska grillowana (80g) z ketchupem (10g), słupek ogórka kiszonego, roszponka 10g, herbata ziołowa z cytryną, miodem.
Piątek 17-10-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 35g z masłem 5g, twarożek 30g z miodem 5g/ serek żółty salami 15g, kiełki lucerny10g, pomidorek koktajlowy 25g, awokado, mleko z kurkumą, miodem 200g.
Śniadanie II: arbuz 100g
Obiad: zupa kminkowa z lanymi kluseczkami, jarzyna 250g (seler, pszenica, śmietana 18%) natką pietruszki 10g, ziemniaki z koperkiem 150g, ryba dorsz zapiekana ze szpinakiem w śmietanie 70g, gotowana kolorowa fasolka szparagowa 60g, tarta marchewka z pomarańczą100g, kompot owocowy 200g.
Podwieczorek: bułeczka sztangielka 40g z masłem 5g, jogurt owocowy z domieszką natki pietruszki 150g (banan, gruszka, ananas)
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów, dostawców produktów żywnościowych dostępne są u Pani intendentki przedszkola. W związku z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.
****************************************************************************************************************************************
Poniedziałek 06-10-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 35g z masłem 5g, szynka Juranda 20g/ pasta humus z cieciorki, suszonych pomidorów, czosnku 30g, kalarepa 20g, oliwki czarne10g, kiełki lucerny 5g, kakao z mlekiem, miodem 200g.
Śniadanie II: arbuz 90g
Obiad: zupa ogórkowa na króliku z jarzyna, ryżem 250g (seler, pszenica, śmietana 18%) racuchy z jabłkiem (gluten, jajka) 200g, polewą jogurtową, świeży ananas, kompot śliwkowy z cynamonem 200g.
Podwieczorek: weka 30g z masłem 5g, kabanos drobiowy 60g, słupek papryki 15g, sałata rzymska 10g, herbata zielona z granatem, miodem do picia 200g.
Wtorek 07-10-2025
Śniadanie I: płatki miodowe 15g na mleku 150g (gluten) chleb chłopski 35g (pszenica, jajka) z masłem 5g,serek żółty dziurawiec 150g, pomidor 20g, roszponka 10g, herbata z granatu do picia 150g.
Śniadanie II: śliwka renkloda 50g/ suszona żurawina 15g
Obiad: zupa z drobnej fasoli z jarzyna, ziemniakami, kiełbaską, natką pietruszki 250g (gluten, śmietana 18%, seler) kasza kuskus 150g, pieczone w piecu podudzie z kurczaka 100g, buraczki na ciepło, sałata masłowa z sosem jogurtowym 70g, kompot porzeczka –truskawka 200g
Podwieczorek: malinowa chmurka ze śmietana, galaretka ze świeżymi malinami, bezą 280g wafelkiem misiem 15g (wyrób kuchni) lemoniada cytrynowo -pomarańczowa do picia 200g.
Środa 08-10-2025
Śniadanie I: chleb słonecznikowy 40g (pszenica) z masłem 5g, pasta jesienna z sera białego 35g/ kiełbasa Lisiecka 15g, świeża bazylia 10g, papryka czerwona 25g, ogórek zielony 20g, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem 200g
Śniadanie II: banan 130g
Obiad: krem marchewkowy z pomarańczą, grzankami z natką pietruszki, (pszenica, seler, śmietana 18%) 250g ziemniaki z koperkiem 150g, zapiekane w piecu pulpety z fileta z indyka z cukinią 120g, gotowana biała kapusta z koperkiem 100g, pomidor z zielona cebulka, olejem lnianym 80g, kompot wisniowy 200g.
Podwieczorek: weka 30g z masłem 5g, jogurt o smaku banan-gruszka na maślance/kefirze (wyrób własny) 200g
Czwartek 09-10-2025
Śniadanie I: płatki owsiane 15g mleku, chleb wiejski 150g (pszenica, żyto) z masłem 5g, pasztet z domieszka królika 150g, ogórek małosolny, rukola 10g, herbata miętowa z miodem 150g
Śniadanie II: melon 60g/pestki dyni do chrupania 15g
Obiad: zupa kalafiorowo-brokułowa z kaszą jaglana, jarzyną (seler, pszenica, śmietana 18%) natką pietruszki 250g, ziemniaki z koperkiem 150g, zapiekanka makaronowa z filetem z kurczaka, pomidorami, kukurydzą pod pierzynka serka mozzarella 250g, sałata lodowa z rzodkiewka sosem winegret, kompot wiśniowy 200g.
Podwieczorek: bułeczka grahamka 50g z masłem 5g, serek waniliowy 20g, kiwi 25g, bawarka z mlekiem do picia 200g.
Piątek 10-10-2025
Śniadanie I: chleb Łuczanowicki 35g z masłem 5g, pasta z jajka z awokado, czosnkiem 35g/ filet z Bobrownik 15g, pomidor 20g, mix sałat 10g, biała rzepa, kakao z mlekiem, miodem 200g.
Śniadanie II: jabłko 80g
Obiad: zupa koperkowa na maśle klarowanym, lanymi kluseczkami (seler, pszenica) natką pietruszki 250g, ziemniaki z koperkiem, panierowana ryba miruna, duszona marchewka z groszkiem, kapusta kiszona z jabłkiem, żurawina, oliwką 80g kompot z owoców różnych 200g.
Podwieczorek: weka 15g z masłem 5g, szynka z liściem 15g, rukola 10g, ogórek kiszony 20g, herbatka czarna z sokiem malinowym 200g.
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u Pani intendentki przedszkola.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u intendentki przedszkola. W związku z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.
*******************************************************************************************************************************************
Poniedziałek 29-09-2025 – propozycja dzieci z grupy V
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 35g z masłem 5g, paróweczka z domieszka cielęciny 30g, świeża bazylia 10g, pomidor 20g, zielony ogórek 20g, kakao z mlekiem, miodem 200g.
Śniadanie II: jabłko 130g
Obiad: rosołek na kurczaku zagrodowym z jarzyną, natką, lanymi kluseczkami 250g (pszenica, seler, śmietana 18%) spaghetti bolognese z pomidorami, mięsem, świeżymi ziołami i parmezanem 250g, sałata lodowa z koperkiem, rzodkiewką, dresingiem z mango 50g, kompot truskawkowy 200g.
Podwieczorek: gofry 120g z bita śmietaną 40g, owocami (świeże maliny, borówki) 80g (wyrób własny), napój pomarańczowy z cytryna, miodem 200g.
Wtorek 30-09-2025
Śniadanie I: płatki żytnie 15g z mlekiem, chleb wiejski 35g (gluten) wędzonka z pieprzem 20g, cykoria 10g, czerwona papryka 20g, herbata owocowa z miodem, cytryna 200g.
Śniadanie II: brzoskwinka 100g /orzechy nerkowca do chrupania 15g
Obiad: krupnik z kaszy jęczmiennej z jarzyna, natką pietruszki, 250g (seler, gluten), knedle ze śliwką z domieszką mąki żytniej 250g, polewą jogurtową na słodko 70g, krążek świeżego ananasa 40g, kompot wiśniowy 250g.
Podwieczorek: bułeczka z makiem 35g z masłem, szynka Juranda 15g, kiszony ogórek 20g, kiełki lucerny 10g, herbatka czarna z sokiem malinowym, imbirem, goździkami 200g.
Środa 01-10-2025
Śniadanie I: chlebek orkiszowy 35g (pszenica) z masłem, serek ricotta30g/tuńczyk w oleju roślinnym 30g, pomidorek koktajlowy 20g, zielona cebulka 10g, zielone oliwki 15g, czekolada 70% gorzka z mlekiem, miodem 200g.
Śniadanie II: banan 120g
Obiad: zupa – krem z dyni i batatów z jarzyna, popcornem 250g (seler, pszenica, jajka, śmietana 18%) ziemniaki z koperkiem 150g, kotlecik drobiowy z pieca 90g, kolorowa fasolka szparagowa 80g, surówka z kalarepy z jabłkiem, żurawiną na jogurcie naturalnym 70g, kompot truskawkowo- porzeczkowy 200g.
Podwieczorek: bułeczka szkolna 35g z masłem 5g, pasta z sera białego z suszonymi pomidorami, czosnkiem 30g, biała rzepa 20g, rukola 10g, herbatka truskawka z pigwą do picia 200g.
Czwartek 02-10-2025
Śniadanie I: płatki ryżowe 15g na mleku 200g, chleb tygrysi 35g (pszenica, żyto) z masłem 5g, gotowane jajko 15g, sałata lodowa 10g, ogórek świeży 15g, herbata owocowa z miodem 200g
Śniadanie II: arbuz 800g/suszona morelka15g
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem, jarzyną, natką pietruszki 250g (seler, pszenica, śmietana18%, jajka) kasza bulgur 150g, cielęcina w śmietanie 90g, gotowane talarki marchewki 70g, kapusta pekińska z papryką, kukurydza, sosem jogurtowym 70g, kompot z owoców mieszanych 200g.
Podwieczorek: bułeczka maślana 40g z masłem 5g, kefir brzoskwiniowy z domieszką natki pietruszki 150g (wyrób własny)
Piątek 03-10-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 35g z masłem 5g, twarożek z rzodkiewką 30g /pasta mięsna ze szczypiorkiem 30g, majonezem (gorczyca) papryka żółta 20g, rukola 10g, awokado 20g, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem 200.
Śniadanie II: melon 70g
Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami z jarzyną (seler, śmietana 18%, gluten) natką pietruszki 250g, ryz z kurkumą 150g, duszona polędwiczka z morszczuka w warzywach 100g, mix sałat, z pomidorkiem koktajlowym, zielonym ogórkiem, prażonymi migdałami na oleju ryzowym 80g, lemoniada z miętą, cytryna, pomarańczą 200g.
Podwieczorek: weka 30 z masłem 5g, powidło śliwkowe 15g (wyrób kuchni) mleko z miodem do picia 150g, ½ jabłka 80g .
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy. W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u pani intendentki przedszkola.
W związku z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.
****************************************************************************************************************************************
Poniedziałek 22 -09-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni (gluten)(35g) z masłem (5g), pasta z serka białego z koperkiem (30g)/ kiełbasa Lisiecka (20g), pomidor (20g), zielona cebulka (10g), ogórek małosolny (20g), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem (200g)
Śniadanie II: arbuz(150g)
Obiad: zupa pomidorowa na kurczaku z ryżem (pszenica, śmietana 12 %, seler) jarzyną, natka pietruszki (250g), naleśniki z domieszką maki żytniej (gluten, jajka)(100g) z serem białym na słodko (45g) polane musem truskawkowym (80g), kompot z owoców mieszanych (200g)
Podwieczorek: weka (gluten)(30g) z masłem (5g) bekon tradycyjny (15g) papryka żółta (20g), roszponka (10g) herbatka z pomarańczą, goździkami z miodem (200g)
Wtorek 23-09-2025
Śniadanie I: wielozbożowe kulki czekoladowe (15g) z mlekiem (150g), chleb wiejski (pszenica, żyto)(35g) z masłem (5g) ser żółty z ziołami (15g), gotowany burak (20g), kiełki lucerny (10g), herbata poziomkowa z miodem (150g)
Śniadanie II: banan (120g)/słonecznik (60g)
Obiad: zupa porowa na maśle klarowanym z jarzyną, ziemniakami, natka pietruszki (seler, pszenica, śmietana 12%)(250g) łazanki (gluten, jajka) z mięsem, kapustą, cebulką (180g) ćwiartka pomidora malinowego (80g), kompot porzeczkowo-truskawkowy (200g)
Podwieczorek: jesienne kruche ciasteczko z cynamonem (wypiek kuchni) (gluten, jajka)(50g), maślanka naturalna do picia (150g), melon (60g)
Środa 24-09-2025
Śniadanie I: chleb chłopski (pszenica)(35g) z masłem (5g), twarożek z makrela wędzoną, szczypiorkiem (30g)/kiełbaska głogowska (30g), słupek ogórka zielonego (20g), papryka żółta (20g), sałata rzymska (15g), czekolada gorzka 70%z mlekiem, miodem (200g)
Śniadanie II: jabłko(150g)
Obiad: zupa szpinakowa z lanymi kluseczkami, jarzyną (seler, śmietana 12%, gluten)(250g) kasza perłowa (110g), gulasz wołowy (90g), gotowany bukiet warzyw (90g), sałata masłowa z granatem na jogurcie naturalnym (100g), kompot śliwkowy (200g)
Podwieczorek: budyń czekoladowy (100g), smoczy owoc (30g), chipsy jabłkowe (40g), woda do picia.
Czwartek 25-09-2025
Śniadanie I: ryż jaśminowy (15g) na mleku (150g), chleb wiejski z ziarnami (35g) (pszenica, żyto, słonecznik, siemię) z masłem (5g), szynka z pod strzechy (15g), roszponka (10g), pomidor (20g), herbata owocowa z miodem (150g)
Śniadanie II: śliwka (80g)/ rodzynki (60g)
Obiad: krem z cukini z grzankami (seler, pszenica, śmietana 12%) natką pietruszki (250g), ziemniaki z koperkiem (150g), bitki z fileta z kurczaka w jarzynach (100g), surówka z kapusty białej z marchewką, zielonym groszkiem, jabłkiem, cebulka czosnkową z sosem jogurtowym (70g), kompot wiśniowy (200g)
Podwieczorek: weka (pszenica)(35g) z masłem (5g), kiełbaska grillowana (80g) z ketchupem (10g), słupek ogórka kiszonego, rukola, herbata ziołowa z cytryną, miodem.
Piątek 26-09-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni (35g) z masłem (5g), pasta jajeczna z zielona cebulką (30g), kiełbaska podsuszana żywiecka (15g), zielony ogórek (20g), kalarepa (20g), mix sałat (10g), mleko z miodem (200g)
Śniadanie II: brzoskwinka ufo (100g)
Obiad: zupa kalafiorowa z kasza jaglaną, jarzyną (seler, pszenica, śmietana 12%) natką pietruszki (250g), ziemniaki z koperkiem (150g), burger z ryby dorsz (90g), gotowana mini marchewka (90g), surówka z kapusty kiszonej z natka pietruszki na oliwce (100g), kompot truskawkowy (200g)
Podwieczorek: bułeczka grahamka (gluten)(18g) z masłem (5g), nutella (wyrób własny)(15g), bawarka do picia (200g), melon (80g)
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są intendentki przedszkola.
******************************************************************************************************************************************
Poniedziałek 15-09-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, serek bieluszek / szynka Juranda, papryka kolorowa, sałata masłowa, rzodkiewka, kakao z mlekiem, miodem.
Śniadanie II: śliwka renkloda
Obiad: zupa brokułowa na maśle klarowanym z jarzyną, natką pietruszki, ryżem (seler, pszenica, jajka) makaron spaghetti, sos bolognese z mięsem ,świeżymi ziołami, pomidorami, słupek ogórka małosolnego, kompot jabłkowy.
Podwieczorek: gofry 180g z frużelina truskawkową 25g, czekolada 70% na mleku do picia 180g.
Wtorek 16-09-2025
Śniadanie I: wielozbożowe kółeczka miodowe z mlekiem, chleb chłopski z ziarnami (pszenica, żyto) z masłem, kiełbasa szynkowa, kalarepa, mix sałat, herbatka malinowa z miodem.
Śniadanie II: banan/suszona żurawina
Obiad: krem ze świeżej dyni z imbirem, gałka muszkatołową, grzankami, jarzyną (seler, śmietana 12%, pszenica) ziemniaki z koperkiem, nuggetsy z fileta z kurczaka, buraczki na ciepło, surówka z kapusty białej z marchewką, sosem jogurtowo-śmietanowym, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: bułeczka francuska z masłem, serek waniliowy, brzoskwinka w syropie, bawarka z mlekiem do picia.
Środa 17-09-2025
Śniadanie I: chleb Łuczanowicki (pszenica) z masłem, paróweczki z domieszka cielęciny/ pasta z sera białego, awokado z zielona cebulką, ogórek małosolny, sałata lodowa, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem,
Śniadanie II: morelka
Obiad: zupa ziemniaczana z kiełbaską 250g (seler) ryż paraboliczny 150g z prażonym jabłkiem 50g pod pierzynką bitej śmietany 40g, świeże malinki 60g, kompot z owoców różnych 200g.
Podwieczorek: tosty 35g z pieca z szyneczką 15g, serem żółtym mozarella 15g, ketchupem 10g, kolorowa papryka 20g, herbatka zielona z pigwą, maliną do picia 150g.
Czwartek 18-09-2025
Śniadanie I: płatki jęczmienne na mleku, chleb tygrysi z ziarnami (pszenica, żyto) z masłem, gotowane jajko ze szczypiorkiem, rzodkiewka, herbata malinowa z miodem,
Śniadanie II: słupek marchewki do chrupania/ śliwki suszone
Obiad: rosół drobiowy na kurczaku zagrodowym z jarzyną, natką pietruszki, makaronem 250g ( pszenica, seler, jajka) ziemniaki z koperkiem 150g, potrawka z kurczaka z warzywami 150g, kapusta czerwona z jabłkiem, cebulką czosnkową na oliwie z pestek winogron 80g, kompot wiśniowy z cynamonem 200g.
Podwieczorek: pieczywo chrupkie z amarantusem, masłem, powidłem śliwkowym 100% ( wyrób kuchni) shake truskawkowo-bananowy na maślance/kefirze.
Piątek 19-09-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, pasta z serka białego z sardynka w oleju roślinnym / podsuszana kiełbaska krakowska, pomidorek koktajlowy, zielone oliwki, czerwona cebulka, mleko z kurkumą, miodem.
Śniadanie II: jabłko
Obiad: barszcz biały z jarzyną, ziemniakami (seler, pszenica, śmietana 12%) natką pietruszki, kasza kuskus, duszona ryba miruna z pomidorem pod kołderką serka mozzarelli, kapusta włoska z zielonym ogórkiem, natka pietruszki, marchewką na oliwie z oliwek, kompot porzeczkowo-truskawkowy.
Podwieczorek: bułeczka sztangielka z masłem, kisiel owocowy z tartą gruszką, woda do picia.
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u pani intendentki przedszkola.W związku z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).
*gramatura produktów po obróbce termicznej
*******************************************************************************************************************************************
Poniedziałek 08-09-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 35g z masłem 5g, pasta jajeczna ze szczypiorkiemi 30g /szynka konserwowa 15g, zielony ogórek 20g, sałata masłowa 10g, biała rzepa 20g, kakao z mlekiem, miodem 200g.
Śniadanie II: brzoskwinka 80g
Obiad: zupa z czerwonej soczewicy z kiełbaską, ziemniakami z jarzyną 250g (seler, gluten, śmietana 18%), kluski leniwe z domieszką mąki orkiszowej z serem białym 160g (pszenica, jajka), tarta marchewka z ananasem 60g, kompot truskawkowy 200g.
Podwieczorek: weka 30g (pszenica) z masłem 5g, kabanos wieprzowy 20g, papryka czerwona 20g, cebulka zielona 10g, herbatka czarna z sokiem malinowym 180g.
Wtorek 09-09-2025
Śniadanie I: płatki ryżowe 15g na mleku 200g, chleb tygrysi 35g (pszenica) pasztet z domieszka królika 20g, świeża bazylia 10g, pomidorek koktajlowy 30g, herbatka owocowa z miodem do picia 150g.
Śniadanie II: banan 120g/ suszone rodzynki 10g
Obiad: zupa kminkowa z jarzyną, natką, makaronem 250g (seler, śmietana 18%, pszenica, jajka) ziemniaki z koperkiem 150g, sznycelek drobiowy 80g, gotowana fasolka szparagowa z masełkiem 60g, mizeria z sosem jogurtowym 50g, kompot rabarbarowy z jabłkiem i cynamonem 200g.
Podwieczorek: domowe ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką 40g (wypiek kuchni) czekolada 70% z mlekiem miodem do picia 150g, arbuz 40g.
Środa 10-09-2025
Śniadanie I: chleb słonecznikowy 35g (pszenica) z masłem 5g, szynka pieczona 15g, cieciorka z suszonymi pomidorami, czosnkiem 30g, zielone oliwki 10g, kalarepa 20g, kiełki lucerny 10g, kiszony ogórek 20g, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem 200g.
Śniadanie II: jabłko 120g/orzechy nerkowca
Obiad: krem z pomidorów, pieczonej papryki na maśle klarowanym z jarzyna, paluchem ptysiowym 250g (seler, pszenica, śmietana 18%, jajka) ziemniaki z koperkiem 150g, duszone w piecu podudzie z kurczaka, gotowany kalafior, surówka z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem, kukurydzą, sosem jogurtowym 40g, kompot porzeczkowo-truskawkowy 200g.
Podwieczorek: bułeczka francuska 40g z masłem 5g, twarożek z wędzonym łososiem 25g, rukola 10g, rzodkiewka 20g, herbata czarna z cytryną, imbirem, miodem 200g.
Czwartek 11-09-2025
Śniadanie I: kasza manna 15g na mleku 200g, chleb wiejski 35g (pszenica, żyto) z masłem 5g, bekon z Bobrownik 15g, papryka żółta 20g, sałata lodowa 10g, herbata owocowa z miodem 150g.
Śniadanie II: śliwki 80g/
Obiad: zupa kalafiorowa z jarzyną, natką, ryżem 250g (pszenica, jajka, seler) kasza gryczana 150g, filet z indyka w sosie własnym 80g, mix sałat z rzodkiewką, koperkiem, prażonym słonecznikiem, sosem winegret 70g, lemoniada z cytryna, pomarańczą na miodzie do picia 200g.
Podwieczorek: Pudding chia z jogurtem naturalnym 130g, musem z mango 30g, chipsy jabłkowe 30g, woda mineralna do picia 150g.
Piątek 12-09-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 35g z masłem 5g, twarożek z brzoskwinką w syropie 30g, serek żółty salami 15g, pomidorek koktajlowy 20g, roszponka 10g, awokado 20g, kakao z mlekiem 200g, herbatka do picia 100g.
Śniadanie II: słupek kalarepy
Obiad: zupa koperkowa na rosole wołowym z jarzyną, kaszą manną 250g (pszenica, seler, śmietana 12%, jajka) pierogi z truskawkami 180g z polewą jogurtową na słodko 60g, świeże maliny 60g, kompot wiśniowy 200g.
Podwieczorek: bułeczka grahamka 40g z masłem 5g, kiełbasa Lisiecka 15g, gotowany burak 20g, zielona cebulka 10g, herbatka rumiankowa z cytryną, miodem do picia 150g.
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u – intendentki przedszkola.
*******************************************************************************************************************************************
Poniedziałek 01-09-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni (35g) z masłem (5g) serek żółty (30g)/szynka z Bobrownik (15g) pomidor (20g), rukola (10g), kalarepa (15g), kakao z mlekiem, miodem (200g)/ herbata owocowa (150g)
Śniadanie II: śliwka (150g)
Obiad: zupa pomidorowa na maśle klarowanym z jarzyną, ryżem, natką pietruszki (250g)( gluten, seler, śmietana 12%) makaron razowy kokardka (150g) (gluten, jajka), twarożek z wanilią, cukrem (70g), świeże malinki (30g), kompot wiśniowy (200g)
Podwieczorek: chleb słonecznikowy (35g) z masłem (5g), szynka z czarnuszka (15g), papryka czerwona (15g), mix sałat, herbatka z sokiem malinowym do picia (150g)
Wtorek 02-09-2025
Śniadanie I: płatki kukurydziane (15g) z mlekiem (150g), chleb chłopski (50g) (pszenica) z masłem (5g), pasta wiosenna z rzodkiewka, papryka, zielona cebulką (30g), ogórek świeży (20g) (10g) /herbata czarna z cytryną (150g)
Śniadanie II: jabłko (150g)/suszona morelka (30g)
Obiad: zupa- krem z cukini na maśle klarowanym z jarzyną, natką, paluchem ptysiowym (250g)(seler, śmietana 18%), ziemniaki z koperkiem (150g), kotlecik z fileta z kurczaka (80g), gotowany brokuł (50g), tarta marchewka z pomarańczą (70g), kompot agrest z truskawką (200g)
Podwieczorek: weka (30g) z masłem (5g), dżem truskawkowy (wyrób własny) (40g), gruszka (50g), napar ze świeżej mięty z cytryną, pomarańczą, miodem (150g)
Środa 03-09-2025
Śniadanie I: chleb pszenno-żytni (35g)(pszenica) z masłem (5g), kiełbasa głogowska (30g)/ twarożek z koperkiem (15g), czarne oliwki (20g) (10g), awokado (15g), papryka (15g) kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem (200g)
Śniadanie II: arbuz (80g)
Obiad: zupa jarzynowa z brukselka na kurczaku zagrodowym z ziemniakami, jarzyną (250g)(seler, śmietana 18%, pszenica, jajka), kasza bulgur (150g), gulasz wołowy (80g), gotowany mix warzyw kompot (70g), słupek ogórka małosolnego (50g), kompot z owoców mieszanych (200g)
Podwieczorek: budyń śmietankowy z tartą czekoladą (150g), świeży ananas (30g), paluch kukurydziany (20g), woda mineralna (150g)
Czwartek 04-09-2025
Śniadanie I: płatki owsiane (15g) na mleku (150g), chleb wiejski (50g) (pszenica, żyto) z masłem (5g), mozzarella (25g), świeża bazylia (10g), pomidorek koktajlowy (20g), herbata z granatem, miodem (150g)
Śniadanie II: banan (150g), ziarno słonecznika do chrupania (30g)
Obiad: zupa grysikowa na króliku z jarzyną (250g)(seler, śmietana 18%, pszenica, jajka) ziemniaki z koperkiem (150g), polędwiczki wieprzowe w jarzynach (150g), sałata lodowa z papryka kolorową, kukurydza, dresingiem z mango (70g), kompot żurawina z truskawką (200g)
Podwieczorek: chałka (20g) z masłem (5g), maślanka o smaku brzoskwinia-ananas ze świeżym szpinakiem do picia (150g)(wyrób własny)
Piątek 05-09-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni (35g) z masłem (5g) tuńczyk w oleju roślinnym (30g)/kiełbasa głogowska (20g), roszponka (10g) pomidor (20g), papryka żółta (15g), mleko z miodem (200g)
Śniadanie II: melon (130g)
Obiad: zupa ogórkowa z ryżem (250g) (seler, pszenica, śmietana 18%) natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem (150g), smażona polędwiczka z dorsza (90g), gotowana kolorowa fasolka szparagowa (60g), surówka z kapusty kiszonej z marchewką, jabłkiem na oliwce (70g), lemoniada z pomarańczą, cytryną na miodzie (200g)
Podwieczorek: bułeczka grahamka (35g) z masłem (5g) kiełbasa podsuszana żywiecka (15g), rzodkiewka (20g), sałata rzymska (10g), herbatka rumiankowa z miodem do picia (150g)
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu europejskiego Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom na temat żywności zamieszczamy, zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów dostawców produktów żywnościowych dostępne są u Pani intendentki przedszkola. W związku z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.
*******************************************************************************************************************************************