Poniedziałek  09-09-2024
Åšniadanie I: chleb pszenno – żytni z masÅ‚em, szynka konserwowa/ pasta z serka biaÅ‚ego z suszonymi pomidorami, rukola, kiszony ogórek, papryka żółta, kakao z mlekiem z miodem.
Åšniadanie II: arbuz
Obiad: zupa kapuśniak z ziemniakami, kiełbaską, jarzyną (seler, gluten) kluseczki leniwe z sera białego z domieszką mąki ryżowej, świeże malinki, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: chleb słonecznikowy (pszenica) z masłem, sałatka z jajka, tuńczyka w oleju roślinnym ze szczypiorkiem, sałata lodowa, rzodkiewka, herbata ziołowa z cytryną, miodem.
Wtorek 10-09-2024
Śniadanie I: płatki owsiane na mleku, chleb chłopski z masłem, serek mozzarella, świeża bazylia, pomidorek koktajlowy, herbatka owocowa z miodem do picia.
Śniadanie II: jabłko/suszona morelka do chrupania
Obiad: zupa krupnik na kaszy jaglanej na rosole wołowym z jarzyną (seler, gluten) ziemniaki z koperkiem, pieczone podudzie z kurczaka, gotowana mini marchewka, sałata masłowa z prażonym słonecznikiem, sosem jogurtowym, kompot z owoców mieszanych..
Podwieczorek: weka z masłem, podsuszana kiełbaska krakowska, roszponka, zielony ogórek, herbatka czarna z cytryną do picia.
Åšroda 11-09-2024
Śniadanie I: chleb orkisz (pszenica) z masłem, twarożek z jogurtem naturalnym/ szynka wiejska, papryka czerwona, zielona cebulka, biała rzodkiew, mleko z miodem.
Åšniadanie II: banan
Obiad: barszcz czerwony z jarzyną, natką pietruszki, ziemniakami (seler, gluten, śmietana 18%) kasza kuskus duszona cielęcina, gotowany brokuł, surówka z kalarepy z jabłkiem na jogurcie naturalnym, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: domowe ucierane ciasto ze śliwka (wypiek kuchni) bawarka z mlekiem, miodem, melon.
Czwartek 12-09-2024
Śniadanie I: kaszka kukurydziana na mleku, chleb wiejski (pszenica) z masłem, domowy pasztet, pomidorek koktajlowy, kiełki lucerny, herbatka miętowa z cytryną.
Śniadanie II: gruszka/migdały do chrupania
Obiad: zupa szpinakowa z jarzyną, natką pietruszki, ryżem (seler, jajka, pszenica) makaron żytni penne, gotowany pulpet z fileta z indyka w warzywach, sałatka z ogórka kiszonego z cebulką, oliwką, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: weka z masłem, serek biały z brzoskwinka, herbatka malinowa z dziką różą, miodem.
PiÄ…tek 13-09-2024
Śniadanie I: chleb pszenno -żytni z masłem, serek salami z ziołami/ szyneczka z liściem, rukola, ogórek małosolny, papryka żółta, kawa z mlekiem, miodem do picia.
Åšniadanie II: kiwi
Obiad: zupa krem z zielonego groszku z paluchem ptysiowym (pszenica, seler, gorczyca), ryz brązowy z koktajlem truskawkowym, kompot jabłkowo- porzeczkowy.
Podwieczorek:  bułeczka szkolna z sezamem, masłem, kabanos wieprzowy, kalarepa, pomidorek koktajlowy, lemoniada z cytryną, pomarańczą do picia.
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe, np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z miÄ™sa, mogÄ… zawierać Å›ladowe iloÅ›ci alergenów – glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u intendentki przedszkola.
*****************************************************************************************************************************************
Poniedziałek 01-09-2024
Åšniadanie I: chleb pszenno – żytni z masÅ‚em, serek ricotta / szynka bracka, zielonÄ… cebulkÄ…, Å›wieży ogórek, pomidorek koktajlowy, mleko z miodem.
Åšniadanie II: brzoskwinka
Obiad: zupa pomidorowa z jarzyną z kaszą bulgur (seler) natką pietruszki, racuszki drożdżowe a jabłkiem (pszenica, jajka) z cukrem pudrem, świeże malinki, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: chleb słonecznikowy (pszenica) z masłem, powidło śliwkowe 100% (wyrób własny) napar z cytryny, miodu i mięty, morelka.
Wtorek 02-09-2024
Śniadanie I: płatki kukurydziane z mlekiem (pszenica, jajka) chleb wiejski (pszenica, jajka) z masłem, szynka Juranda/ serek żółty, kolorowa papryka, drobne listki buraka, herbata czarna z cytryną do picia
Åšniadanie II: banan
Obiad: krem z dyni z groszkiem ptysiowym z natką pietruszki (seler, gluten, śmietana 12%) świeżym imbirem, ziemniaki z koperkiem, kotlecik drobiowy, gotowany brokuł, tarta marchewka z pomarańczą, kompot wiśniowy.
Podwieczorek: bułeczka szkolna z masłem, pasta z sera białego z tuńczykiem, szczypiorkiem, ogórkiem małosolnym, herbata rumiankowa z cytryną, miodem. świeży
Åšroda 03-09-2024
Śniadanie I: chleb chłopski (pszenica) z masłem, kurczak z Bobrownik/ twarożek  ze świeżym ogórkiem, koperkiem, biała rzodkiew, świeży szpinak, kakao z mlekiem, miodem.
Åšniadanie II: nektarynka
Obiad: rosół na kurczaku zagrodowym z jarzyną, natką pietruszki, makaronem (pszenica, seler, jajka) ziemniaki z koperkiem, potrawka z warzywami, sałata masłowa z granatem, sosem jogurtowo- czosnkowym, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: ptasie mleczko ze świeżymi jagodami, ciasteczko orkiszowe, woda z cytryna do picia.
Czwartek 04-09-2024
Śniadanie I: kasza jaglana na mleku z suszona żurawiną, chleb wiejski (pszenica, żyto) z masłem, twarożek z jogurtem/ kabanos, pomidor, jarmuż, rzodkiewka, herbata owocowa z miodem.
Śniadanie II: śliwka
Obiad: zupa kalafiorowa z ryżem, jarzyną, natka pietruszki (seler, śmietana 18%, pszenica) makaron spaghetti, sos bolognese z mięsem, świeżymi ziołami oraz pomidorami, słupek ogórka małosolnego, kompot agrestowo-truskawkowy.
Podwieczorek: weka z masłem, paróweczka z domieszką cielęciny, ketchup, rukola, słupek papryki żółtej, lemoniada z cytryną, pomarańczą, miętą.
PiÄ…tek 05-09-2024
Åšniadanie I: chleb pszenno – żytni z masÅ‚em, pasta jajeczna ze szczypiorkiem/podsuszana kieÅ‚basa żywiecka, cykoria, ogórek maÅ‚osolny, pomidorek koktajlowy, kawa zbożowa (jÄ™czmieÅ„, żyto) z mlekiem, miodem.
Śniadanie II: jabłko
Obiad: zupa koperkowa z lanymi kluseczkami (seler, pszenica, jajka, śmietana 18%) natką pietruszki, ziemniaki z masłem, smażona ryba dorsz, gotowana mieszanka warzyw, surówka z kapusty włoskiej z marchewką, natką pietruszki, jabłkiem, kukurydzą, olejem lnianym, kompot wiśniowy.
Podwieczorek: bułeczka grahamka z masłem, serek waniliowy, banan, bawarka z mlekiem do picia.
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u intendentki przedszkola.