• Rozmiar tekstu:
  • A
  • A
  • A
  • Kontrast:
  • Podświetl linki:
  • Odstępy w tekscie:

Jadłospis

Poniedziałek 17-06-2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, szynka zrazówka/ pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor, biała rzepa, mix sałat, papryka zielona, kakao z mlekiem, miodem,
Śniadanie II: truskawki                                                
Obiad: żurek z jarzyna, ziemniakami, kiełbaską, natką pietruszki (seler, gluten) kluseczki leniwe z sera białego z domieszką mąki żytniej (pszenica, jajka) cukrem, tarta marchewka z pomarańczą, kompot z owoców mieszanych,
Podwieczorek: weka z (pszenica) z masłem, kabanos, ogórek małosolny, rukola, herbatka ziołowa z limonką, miodem.

Wtorek 18-06-2024
Śniadanie I: płatki owsiane z mlekiem, chleb wiejski z ziarnami słonecznika (pszenica) pasztet wieprzowy z domieszką królika, pomidorek koktajlowy, świeża bazylia, herbata owocowa z miodem,
Śniadanie II: arbuz/ śliwki suszone
Obiad: rosół na kurczaku zagrodowym z makaronem, jarzyną (seler, pszenica) natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem, potrawka z kurczaka z warzywami, sałatka szwedzka z marchewką, zieloną cebulką na oliwie z oliwek, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: chałka z masłem, napój mleczny wieloowocowa (jabłko, brzoskwinia, banan) z domieszką jarmużu na maślance/kefirze, woda do picia.

Środa 19-06-2024
Śniadanie I: chleb grahamek (pszenica) z masłem, serek wiejski ze świeżym oregano/ dżem owocowy 100%, rzodkiewka pomidor, sałata lodowa, do picia.
Śniadanie II: banan
Obiad: krem z cukinii z jarzyną, grzankami (seler, pszenica, śmietana 18%) ziemniaki z koperkiem, sznycelek wieprzowy gotowany bukiet warzyw, surówka z młodej białej kapusty z marchewka, ananasem, szczypiorkiem, jogurtem naturalnym, kompot z różnych owoców.
Podwieczorek: bułeczka szkolna (pszenica) z masłem, paróweczka wieprzowa z dodatkiem cielęciny, słupek ogórka małosolnego, roszponka, herbata czarna z sokiem malinowym, imbirem, miodem, cytryną.

Czwartek 20-61-2024
Śniadanie I: kaszka kukurydziana na mleku, chleb pasterski (pszenica, żyto) z masłem, szynka Juranda, sałata masłowa, pomidor, kalarepa, herbata owocowa z miodem,
Śniadanie II: morelka
Obiad: zupa ogórkowa na maśle klarowanym z ryżem, jarzyną, natką (pszenica, seler, śmietana 18%) zapiekanka z fileta z indyka z makaronem penne, pomidory, kukurydza, cukinią, posypana serkiem żółtym oraz świeżym oregano, słupek papryki żółtej, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: talerz rozmaitości owocowych (banan, arbuz, kiwi, brzoskwinia, truskawki) z dodatkiem jogurtu naturalnego na słodko, soczek 100% jabłkowy.

Piątek 21-06-2024
Śniadanie I: chleb chłopski z masłem, pasta z serka białego z tuńczykiem w oleju roślinnym, zielona cebulką / serek żółty z dziurami, sałata rzymska, świeży ogórek, pomidorek koktajlowy, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem,
Śniadanie II: ¼ pomarańczy
Obiad: barszczyk ukraiński z fasolą, ziemniakami, jarzyną (pszenica, seler, śmietana 18%) makaron żytni świderki z prażonym jabłkiem, pod pierzynką bitej śmietany, melon, kompot porzeczkowo-truskawkowy.
Podwieczorek: bułeczka ze słonecznikiem z masłem, polędwica krucha, kalarepa, jarmuż, herbatka rumiankowa z cytryną do picia.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u intendentki przedszkola.

*************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 10.06.2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, szybka pieczona, tuńczyk w oleju roślinnym, pomidor malinowy świeży ogórek, sałata lodowa, mleko z miodem / herbata rumiankowa z cytryną     
Śniadanie II: banan
Obiad: zupa z czerwonej soczewicy na udźcu z indyka z jarzyną, ziemniakami (seler, pszenica) naleśniki z domieszka mąki żytniej, z serkiem białym, tarta marchewka z ananasem, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: budyń śmietankowy ze świeżymi truskawkami, paluch kukurydziany, woda do picia.

Wtorek 11.06.2024
Śniadanie I: płatki jęczmienne na mleku, chleb wiejski (gluten, żyto) z masłem, gotowane jajko, świeża bazylia, pomidorek koktajlowy, herbata czarna z cytryna.
Śniadanie II: 1/4pomarańczy
Obiad: zupa koperkowa jarzyną, ryżem (seler, śmietana 18%, gluten) młode   ziemniaczki z koperkiem, panierowany nuggetsy z fileta z kurczaka, gotowana młoda kapusta z koperkiem, surówka z selera z kukurydzą na jogurcie naturalnym, kompot z czerwonej porzeczki.
Podwieczorek:   pieczywo chrupkie z masłem, polędwica tradycyjna, papryka żółta, świeży szpinak, herbatka owocowa z miodem do picia.

Środa 12.06.2024
Śniadanie I: chlebek Łuczanowicki (pszenica) z masłem, szynka wiejska, humus z suszonymi pomidorami z czosnkiem, ogórek małosolny, rukola, rzodkiewka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem,
Śniadanie II: arbuz/ słonecznik do chrupania
Obiad: zupa szczawiowa z jarzyną, makaronem (seler, śmietana 18%, pszenica, jajka) kasza kuskus, gotowany pulpet wieprzowo-cielęcy w bukiecie warzyw (kalafior, marchewka, brokuł) mizeria na jogurcie naturalnym, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: deserek jogurtowo-serowy z nasionami chia polany musem truskawkowym, ciasteczko orkiszowe, lemoniada pomarańczowa z miętą, miodem do picia.

Czwartek 13.06.2024
Śniadanie I: płatki żytnie z mlekiem, chleb wiejski (pszenica, żyto) z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, kolorowa papryka, sałata masłowa, herbata owocowa z miodem,
Śniadanie II: kalarepa
Obiad: krem z dyni na maśle klarowanym z jarzyną, natka pietruszki chrupka ptysiową (seler, pszenica) makaron żytni spaghetii, sos bolognese ze świeżymi ziołami, mięsem, pomidorami, słupek zielonego ogórka, kompot z owoców różnych.
Podwieczorek: batonik monte snack, banan, napój z cytryną, imbirem, miodem.

Piątek 14.06.2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, serek żółty Gouda, serek waniliowy, cząstka brzoskwinki, pomidorek koktajlowy,
Śniadanie II: truskawki/lody śmietankowe
Obiad: krupnik zabielany z jarzyna (seler, pszenica, śmietana 18%) natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem, ryba miruna w cieście naleśnikowym (jajka, gluten) młode buraczki ze śmietaną, sałatka z kiszonego ogórka, pomidora, cebuli z natka pietruszki na oliwie z oliwek, kompot owocowy,
Podwieczorek: weka z masłem, filet maślany z indyka, papryka zielona, mix sałat,   herbatka malinowa do picia.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u pani   intendentki przedszkola. W związku ze zmieniającą się frekwencją jadłospis może ulec zmianie.

**************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 03-06-2024  WYCIECZKA CAŁODNIOWA
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, szynka tradycyjna/ twarożek ze szczypiorkiem, jogurtem naturalnym, pomidor, żółta papryka, herbatka czarna z sokiem malinowym, cytryną, miodem.                                                                    
Śniadanie II: banan, drożdżówka, woda do picia
Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, pieczona kiełbaska na grillu z ketchupem, musztardą, ogórek kiszony, weka.
Podwieczorek:

Wtorek 04-06-2024
Śniadanie I: płatki owsiane na mleku, chleb wiejski (pszenica) serek mozzarella, świeża bazylia, pomidorek koktajlowy, herbata ziołowa z cytryną, miodem,
Śniadanie II: ¼ pomarańczy/ morele suszone
Obiad: zupa brokułowa z jarzyną, natką, kaszą jaglaną na mięsie wołowym (pszenica, seler, śmietana 12%) makaron z serem białym, cukrem, polewą truskawkową, kompot wiśniowy.
Podwieczorek: bułeczka szkolna z makiem, masłem, kiełbasa Lisiecka, ogórek zielony, sałata lodowa, herbatka zielona z pigwą z miodem.

Środa 05-06-2024
Śniadanie I: chleb chłopski (pszenno-żytni) z masłem, polędwica z czarnuszką/ serek żółty Salami z ziołami, roszponka, świeża kolorowa papryka, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem, herbatka rumiankowa
Śniadanie II: arbuz
Obiad: zupa – krem cebulowy z jarzyną, grzankami (seler, śmietana 18%) kasza gryczana, bitki z fileta z indyka w jarzynach, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, marchewką na jogurcie naturalnym, kompot porzeczkowo-truskawkowy.
Podwieczorek: chlebek graham z masłem, serek waniliowy, cząstka brzoskwinki, bawarka z mlekiem do picia.

Czwartek 06-06-2024
Śniadanie I: płatki orkiszowe na mleku z rodzynkami, chleb wiejski (pszenica, żyto) z masłem, kiełbasa głogowska, rukola, biała rzepa, herbata owocowa z miodem,
Śniadanie II: gruszka
Obiad: zupa wiosenna z jarzyną, natką, lanymi kluseczkami (seler, śmietana 12%, pszenica, jajka) kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem, porem, pomidorem z ryżem brązowym, posypany białym sezamem, sałata masłowa z sosem jogurtowym, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: weka (pszenica) z masłem, pasta z serka białego z sardynką w pomidorach, ogórek małosolny, roszponka, herbata ziołowa z miodem, pomarańczą.

Piątek 07-06-2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, kurczak z Bobrownik/ serek biały z zieloną cebulką, rzodkiewka, szpinak świeży ogórek zielony, kakao z mlekiem, miodem.
Śniadanie II: morelka
Obiad: zupa selerowa z zacierką, jarzyna, natką pietruszki (pszenica, jajka, seler, gorczyca) ziemniaki z koperkiem, sznycelek z ryby dorsz, gotowany kalafior, surówka z kapusty kiszonej z cebulką, marchewką, oliwą z oliwek, kompot wiśniowy
Podwieczorek: mufinki czekoladowe (wypiek kuchni) kefir do picia, jabłko.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u – intendentki przedszkola.

***********************************************************************************************************************************

Poniedziałek 27-05-2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, twarożek z tymiankiem/szynka z czarnuszką, zielony ogórek, pomidorek koktajlowy, sałata lodowa, kakao z mlekiem, miodem.
Śniadanie II: ¼ pomarańczy      
Obiad: zupa ziemniaczana z kiełbaską, jarzyną (seler, gluten) ryż paraboliczny z koktajlem ze świeżych truskawek, kompot wiśniowy.
Podwieczorek: weka (pszenica) z masłem, filet z indyka, papryka żółta, cebulka zielona, herbatka skarby ogrodu.

Wtorek 28-05-2024
Śniadanie I: kasza manna (gluten) na mleku, chleb wiejski (pszenica) domowy pasztet z królika, ogórek małosolny, sałata rzymska, herbata owocowa z miodem,
Śniadanie II: jabłko/orzechy nerkowca
Obiad: rosół wołowy z jarzyną, natką, makaronem (pszenica, jajka, seler) ziemniaki z koperkiem, mielona wołowina z warzywami, sosem pomidorowym, mizeria z koperkiem z sosem jogurtowym, kompot owocowy.
Podwieczorek: deserek jogurtowo-serowy, posypka z tartej czekolady, świeże truskawki, paluch ptysiowy, napój pomarańczowy ze świeżą miętą do picia.

Środa 29-05-2024
Śniadanie I: chleb pszenno-żytni (pszenica) z masłem, pasta wiosenna z ogórkiem, rzodkiewką/kiełbasa żywiecka podsuszana, pomidor, kiełki lucerny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem, herbatka owocowa
Śniadanie II: kalarepa
Obiad: zupa szpinakowa z jarzyną, brązowym ryżem (seler, pszenica, jaka, śmietana 12%) ziemniaki z koperkiem, kotlecik z fileta z kurczaka, gotowana mini marchewka, surówka z kapusty włoskiej z jabłkiem, marchewką na oleju lnianym, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: bułeczka kajzerka (pszenica) z masłem, powidło śliwkowe, mandarynka, herbata czarna z cytryną, imbirem, miodem.

Czwartek 30-05-2024   BOŻE CIAŁO

Piątek 31-05-2024
Śniadanie I: chleb graham (gluten) z masłem, gotowane jajko, pomidorek koktajlowy, zielony ogórek, sałata masłowa, mleko z kurkumą.
Śniadanie II: mandarynka
Obiad: zupa jarzynowa z brukselka na maśle klarowanym z kaszą jaglana (pszenica, seler, śmietana 12%) placki ziemniaczane polane jogurtem naturalnym, słupek papryki czerwonej, kompot owocowy.
Podwieczorek: weka z masłem, szynka wiejska, bawarka do picia, melon.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów dostawców produktów żywnościowych dostępne są u Pani intendentki przedszkola. W związku z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.

*************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 20-05-2024
Śniadanie I: chleb słonecznikowy z masłem, szynka alpejska/ pasta z sera białego z suszonymi pomidorami, papryka żółta, cykoria, ogórek świeży, kakao z mlekiem i miodem.                                                                  
Śniadanie II: truskawki
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem, z jarzyną (seler, pszenica, śmietana 12%) ziemniaki z koperkiem, sznycelek wieprzowy, gotowany brokuł, mix sałat z pomidorkiem koktajlowym, oliwkami, sosem winegret, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: kisiel wiśniowy z wkładką serka waniliowego, ciasteczko owsiane, woda mineralna.

Wtorek 21-05-2024
Śniadanie I: płatki żytnie z mlekiem (pszenica, jajka) chleb wiejski (pszenica) z masłem, kabanos, biała rzepa, rukola, herbata ziołowa do picia
Śniadanie II: banan/orzechy włoskie
Obiad: zupa krem z białych warzyw (seler, fasolka szparagowa, kalafior, pietruszka, por) z groszkiem ptysiowym, natką pietruszki (seler ,gluten, śmietana 12%) kasza bulgur, gulasz wołowy, sałatka z buraczków z jabłkiem, cebulka, olejem ryżowym, sałata masłowa z prażonym słonecznikiem, sosem jogurtowym, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: weka z masłem, serek żółty z dziurami, pomidor, roszponka, lemoniada pomarańczowo-cytrynowa z miodem.

Środa 22-05-2024
Śniadanie I: chleb pszenno-żytni (pszenica) z masłem, kiełbasa szynkowa/ gotowane jajko, rzodkiewka, papryka zielona, mix sałat, czekolada 70% gorzka z mlekiem, miodem.
Śniadanie II: jabłko
Obiad: zupa grysikowa na rosole z kurczaka zagrodowego z jarzyną, natką pietruszki, (pszenica, seler) pierogi z truskawkami pod pierzynką jogurtu naturalnego na słodko, ¼ pomarańczy, kompot z owoców mieszanych.
Podwieczorek: bułeczka grahamka z masłem, pasta z tuńczyka, serka białego z cebulką, ogórkiem małosolnym, herbatka ziołowa z cytryna, miodem do picia.

Czwartek 23-05-2024
Śniadanie I: płatki gryczane na mleku, chleb wiejski (pszenica, żyto) z masłem, szynka Juranda, papryka czerwona, sałata masłowa, zielony ogórek, herbata malinowa z miodem.
Śniadanie II: melon/rodzynki sułtańskie
Obiad: zupa kalafiorowa na maśle klarowanym z jarzyną, natką pietruszki, kaszą jaglaną (pszenica, seler) łazanki z mięsem, kapustą, cebulką, tarta marchewka z jabłkiem, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: domowe kruche ciasteczka (wypiek własny) bawarka z mlekiem, miodem do picia, gruszka.

Piątek 24-05-2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, twarożek z rzodkiewką/ paróweczka wieprzowo-cielęca, szczypiorek, pomidor, sałata strzępista, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem.
Śniadanie II: truskawki
Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami, jarzyną (seler, pszenica, śmietana 18%) natką pietruszki, ryż brązowy, duszona ryba miruna w sosie koperkowym, surówka z kapusty kiszonej czerwonej z jabłkiem, oliwką, kompot owocowy.
Podwieczorek: weka z masłem, kiełbasa krakowska, świeży ogórek, kiełki lucerny, herbata zielona z pigwą z miodem.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u pani intendentki przedszkola. W związku z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.

**************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 13-05-2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, szynka z Bobrownik, serek biały z koperkiem, rukola, pomidor, papryka żółta, kakao z mlekiem z miodem.
Śniadanie II: 1/4pomarańczy
Obiad: zupa kapuśniak z ziemniakami, kiełbaską, jarzyną (seler, gluten) naleśniki z domieszką mąki ryżowej z serkiem waniliowym, świeże truskawki, kompot owocowy.
Podwieczorek: bułeczka szkolna z makiem (pszenica) z masłem, sałatka z jajka, tuńczyka w oleju roślinnym, zielony ogórek, czerwona cebulka, herbata ziołowa z cytryną, miodem.

Wtorek 14-05-2024
Śniadanie I: płatki owsiane na mleku, chleb wiejski (pszenica) serek mozzarella, świeża bazylia, pomidorek koktajlowy, herbatka czarna z limonką z miodem.
Śniadanie II: banan/żurawina
Obiad: krupnik zabielany z jarzyną, natką (seler, gluten, śmietana 12%) ziemniaki z koperkiem, pieczone podudzia z kurczaka, dotowana mini marchewka, mizeria z sosem jogurtowo-śmietanowym, kompot truskawkowy
Podwieczorek: jogurt owocowy na kefirze o smaku brzoskwiniowo-ananasowym z jarmużem do picia (wyrób własny) wafelek kukurydziany, woda do picia.

Środa 15-05-2024
Śniadanie I: chleb orkiszowy z masłem, kiełbasa wiejska/ pasta z awokado z serem białym, sałata rzymska, rzodkiewka, papryka zielona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem.
Śniadanie II: gruszka
Obiad: zupa – krem z cukinii z jarzyną, natką pietruszki, grzankami (seler, pszenica, śmietana 12%) kasza kuskus, duszona cielęcina z warzywami (brokuł, fasolka, kalafior, marchewka) surówka z selera ze słonecznikiem z sosem jogurtowo-śmietanowym, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: grzanki francuskie, frużelina wiśniowa, soczek marchewkowo-jabłkowy świeżo wyciskany, melon.

Czwartek 16-05-2024
Śniadanie I: płatki wielozbożowe kółeczka miodowe z mlekiem, chleb wiejski (pszenica, żyto) z masłem, kurczak z Bobrownik sałata lodowa, ogórek świeży, herbata czarna z cytryną.
Śniadanie II: mandarynka/ suszona śliwka
Obiad: zupa z soczewicy z jarzyną, natką pietruszki, ziemniakami (seler, pszenica)  makaron penne razowy z filetem z indyka ze świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorami w śmietanie (gluten, jajka, śmietana 12%) słupek czerwonej papryki, kompot z owoców mieszanych.
Podwieczorek: chleb graham (pszenica) z masłem, polędwica krucha, świeży ogórek, mix sałat, lemoniada cytrynowa z miodem, miętą.

Piątek 17-05-2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, pasta humus z suszonymi pomidorami, czosnkiem/twarożek wiejski ze szczypiorkiem, kiełki brokułu, ogórek kiszony, papryka, czekolada 70% gorzka z mlekiem, miodem do picia.
Śniadanie II: jabłko
Obiad: zupa porowa z jarzyną, ryżem (pszenica, śmietana 12%, seler) ziemniaki z koperkiem, panierowana (jajka, gluten) ryba miruna, duszona na maśle klarowanym marchewka z groszkiem, surówka z kapusty kiszonej z żurawiną, oliwą z oliwek , kompot wiśniowy.
Podwieczorek: weka  pszenna z masełkiem, miodem, maślanka naturalna do picia, arbuz.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u pani intendentki przedszkola. W związku z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.

 **************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 06-05-2024r
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, serek biały ze świeżym rozmarynem/szynka z Bobrownik, pomidor, sałata lodowa, kakao z mlekiem i miodem.   
Śniadanie II: kiwi
Obiad: zupa ziemniaczana z jarzyną (seler, gluten) natką pietruszki, makaron żytni spaghetti (pszenica, jajka, żyto) sos bolonage z mięsem wieprzowym, pomidorami, świeżą bazylią pod pierzynką mozzarelli, słupek papryki żółtej, kompot owocowy
Podwieczorek: chleb słonecznikowy (pszenica) z masłem, szynka z czarnuszką, zielony ogórek, rukola herbatka czarna z cytryną, miodem.

Wtorek 07-05-2024r
Śniadanie I: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb z koszyka z ziarnami (pszenica) z masłem, pasta z awokado, jajka, czerwonej cebulki ze świeżą kolendrą, kiszony ogórek, herbata rumiankowa z miodem.
Śniadanie II: banan/ orzechy nerkowca
Obiad: rosół drobiowy na kurczaku zagrodowym z jarzyną, natką pietruszki, makaronem (pszenica, seler, jajka) ziemniaki z koperkiem, potrawka z kurczaka z warzywami, surówka z czerwonej kiszonej kapusty z jabłkiem, cebulką czosnkową na oliwie z oliwek, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: bułeczka szkolna z masłem, serek żółty z dziurami, papryka czerwona, roszponka, herbatka zielona z pigwą, miodem do picia.

Środa 08-05-2024r
Śniadanie I: chleb Łuczanowicki (pszenica, żyto) z masłem, pasta z sera białego wiosenna (rzodkiewka, ogórek, szczypiorek) /Szynka Juranda, pomidorek koktajlowy, mix sałat, czekolada 70% z mlekiem, miodem.
Śniadanie II: ¼ pomarańczy
Obiad: krem z cieciorki z kiełbaską, ziemniakami, jarzyną (seler, pszenica) makaron żytni (pszenica, jajka, żyto) z serem białym, cukrem, polewą ze świeżych truskawek, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: budyń śmietankowy (wyrób własny) z posypką z granoli owocowej, ciasteczko orkiszowe, mandarynka, woda do picia.

Czwartek 09-05-2024r 
Śniadanie I: płatki jęczmienne na mleku, chleb wiejski z ziarnami (pszenica, sezam, żyto) z masłem, szynka Juranda, zielony ogórek, kiełki lucerny, papryka czerwona, herbata ziołowa z miodem,
Śniadanie II: słupek kalarepy/ suszki morelowe
Obiad: zupa koperkowa z jarzyną (seler, śmietana 18%, pszenica) natka pietruszki, makaronem literki, kociołek meksykański z kaszą pęczak, cielęciną, pomidorami, kukurydzą, cukinią, słupek ogórka małosolnego, kompot owocowy,
Podwieczorek: weka z masłem, dżem truskawkowy 100%, bawarka z mlekiem do picia, melon.

Piątek 10-05-2024r
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, gotowane jajko ze szczypiorkiem, pasta z serka białego z suszonymi pomidorami, czosnkiem, biała rzepa, pomidor, mleko z miodem.
Śniadanie II: jabłko
Obiad: zupa botwinka z jarzyną, ziemniakami (gluten, śmietana 18%, seler) ryż brązowy, duszony filet z dorsza z brokułem, mix sałat z pomidorkiem koktajlowym, żurawiną na oleju sezamowym, kompot z czarnej porzeczki z truskawką.
Podwieczorek: weka z masłem, kiełbasa głogowska, świeża bazylia, papryka zielona, herbatka malinowa z pigwą.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy. W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. W sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u Pani intendentki przedszkola.
W związku z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.

*************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 29-04-2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni (gluten) z masłem, serek biały ze świeżym tymiankiem/szynka wiejska, świeży ogórek, sałata masłowa, papryka czerwona, mleko z miodem.
Śniadanie II: mandarynka
Obiad: żurek z kiełbaską, ziemniakami z jarzyną (seler, gluten, śmietana 18%) racuchy drożdżowe z domieszką mąki orkiszowej z jabłkiem (pszenica, jajka, mleko) cukrem pudrem, tarta marchewka z brzoskwinka, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: chleb słonecznikowy (pszenica) z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, rzodkiewka, kiełki lucerny, herbatka czarna z sokiem malinowym do picia.

Wtorek 30-04-2024
Śniadanie I: płatki jęczmienne na mleku, chleb tygrysi (pszenica) domowy pasztet z domieszką królika, pomidor, roszponka, herbatka rumiankowa z miodem do picia.
Śniadanie II: gruszka
Obiad: zupa pomidorowa z jarzyną, natką, makaronem (seler, śmietana 18%, pszenica, jajka) ziemniaki z koperkiem, pieczone podudzie z kurczaka, buraczki z chrzanem, surówka z kapusty białej z marchewka, jabłkiem na jogurcie naturalnym, kompot z owoców mieszanych.
Podwieczorek: weka (pszenica) z masłem, serek waniliowy, kiwi, napój pomarańczowo-cytrynowy ze świeżą miętą na miodzie.

Środa 01-05-2024   Święto Pracy

Czwartek 02-05-2024
Śniadanie I: kasza manna na mleku, chleb wiejski (pszenica, żyto) z masłem, twarożek z miodem, pomidorek koktajlowy, sałata rzymska, herbata owocowa z miodem,
Śniadanie II: jabłko
Obiad: zupa brokułowa z jarzyną, ziemniakami (seler, pszenica, śmietana 18%) makaron kokardki z sosem truskawkowo-jogurtowym, cząstka pomarańczy, kompot porzeczkowy.
Podwieczorek: weka (gluten) z masłem, kabanos wieprzowy, żółta papryka, cykoria, herbatka czarna z sokiem malinowym do picia.

Piątek 03-05-2024   Święto Konstytucji 3 Maja

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u – intendentki przedszkola.

*************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 22-04-2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, twarożek ze szczypiorkiem/ gotowane jajko, pomidor, sałata lodowa, ogórek kiszony, kakao z mlekiem, miodem.
Śniadanie II: ¼ pomarańczy                                      
Obiad: zupa z soczewicy z kiełbaską z ziemniakami, natką pietruszki, jarzyną (seler, gluten) kluseczki leniwe z sera białego z domieszką mąki orkiszowej (pszenica, jajka) tarta marchewka z ananasem, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: bułeczka grahamka (pszenica) z masłem, szynka cielęca, papryka żółta, rukola, herbatka ziołowa z limonką, miodem.

Wtorek 23-04-2024
Śniadanie I: płatki jaglane na mleku, chleb wiejski z ziarnami słonecznika (pszenica, żyto) szynka tradycyjna, ogórek świeży, kiełki lucerny, herbata owocowa z miodem,
Śniadanie II: słupek marchewki do chrupania/żurawina suszona
Obiad: zupa szczawiowa z ryżem z jarzyną, natką (pszenica, seler, jajka, śmietana 12%) kasza bulgur, cielęcina w sosie naturalnym, sałatka z buraczków z cebulka, oliwą z oliwek, surówka z kalarepy z jabłkiem, prażonym słonecznikiem, sosem jogurtowym, kompot z owoców mieszanych.
Podwieczorek: weka z masłem, nutella (własny wyrób), bawarka z mlekiem do picia, kiwi.

Środa 24-04-2024
Śniadanie I: chleb pszenno-żytni (pszenica) z masłem, pasta humus z suszonymi pomidorami, czosnkiem/kiełbaska żywiecka pomidorek koktajlowy, świeża bazylia, ogórek kiszony, papryka zielona, mleko z kurkumą, miodem.
 Śniadanie II: jabłko
Obiad: krem paprykowo-pomidorowy z jarzyną, pestkami dyni (seler, pszenica, śmietana 12%) ziemniaki z koperkiem, burger wieprzowy, gotowany bukiet warzyw (brokuł, marchewka, kalafior) sałata masłowa z rodzynkami, sosem jogurtowym, kompot z różnych owoców.
Podwieczorek:  bułeczka ze słonecznikiem (pszenica) z masłem, pasta z makreli wędzonej z cebulą, szczypiorkiem, kiszony ogórek, herbata czarna z miodem, cytryną.

Czwartek 25-04-2024
Śniadanie I: płatki żytnie z mlekiem, chleb wiejski (pszenica, żyto) z masłem, szynka bracka, mix sałat, pomidor, herbata owocowa z miodem,
Śniadanie II: banan/orzech włoski do chrupania
Obiad: zupa kminkowa z jarzyną, natką, kaszą pęczak (seler, śmietana 12%, pszenica, jajka) kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem, porem, pomidorami posypane białym sezamem z ryżem brązowym, słupek ogórka świeżego, kompot owocowy,
Podwieczorek: domowa szarlotka, czekolada gorzka 70% z mlekiem do picia, mandarynka.

Piątek 26-04-2024
Śniadanie I: chleb graham z masłem, pasta z sera białego z rzodkiewką, szczypiorkiem/ szynka włoska, sałata rzymska, świeży ogórek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem,
Śniadanie II: słupek kalarepy
Obiad: kapuśniaczek na króliku z ziemniakami, jarzyną (pszenica, seler) z dodatkiem siemia lnianego, makaron penne razowy ze szpinakiem pod pierzynka serka parmezanu, sałatka z pomidora z cebulką czerwoną, ziołami prowansalskimi, polana olejem z sezamu, kompot owocowy.
Podwieczorek: weka z masłem, bekon tradycyjny, papryka żółta, jarmuż, herbatka malinowa do picia.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywnośc, Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u intendentki przedszkola.

************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 15-04-2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, pasta z serka białego z suszonymi pomidorami/ szynka Juranda, biała rzepa, sałata rzymska, czerwona papryka, kakao z mlekiem, miodem.  
Śniadanie II: gruszka
Obiad: zupa grysikowa na rosole wołowym z jarzyną, natką pietruszki (seler, pszenica, jajka) naleśniki z domieszka mąki ryżowej z serkiem truskawkowym ze świeżych truskawek (wyrób własny), cząstka pomarańczy, kompot z owoców mieszanych.
Podwieczorek: bułeczka szkolna z sezamem z masłem, filet maślany z indyka, pomidor, roszponka, herbatka czarna z imbirem cytryną, miodem do picia.

Wtorek 16-04-2024
Śniadanie I: płatki jęczmienne z mlekiem, chleb wiejski z ziarnami (pszenica, żyto) z masłem, szynka pieczona z Bobrownik, papryka żółta, mix sałat, herbata ziołowa z miodem.
Śniadanie II: banan
Obiad: krem z zielonego groszku z popcornem, jarzyną (seler, śmietana 12%, pszenica) ziemniaki z koperkiem, nuggetsy z fileta z kurczaka, buraczki z chrzanem, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, kukurydzą, jabłkiem z sosem jogurtowo-śmietanowym, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: pudding z nasionami chia z mango na jogurcie naturalnym, ciasteczko owsiane, lemoniada pomarańczowo-cytrynowa ze świeżą miętą do picia.

Środa 17-04-2024
Śniadanie I: chleb orkiszowy (pszenica) z masłem, serek wiejski/ pasta z tuńczyka, jajka z zielona cebulką, rzodkiewka, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem,
Śniadanie II: jabłko/orzechy nerkowca do chrupania
Obiad: zupa jarzynowa z kaszą jaglaną (seler, gluten, śmietana 12%, jajka) natką pietruszki, żytni makaron penne z indykiem, brokułem w śmietanie, surówka z kapusty kiszonej z żurawiną, czosnkową cebulką na oleju lnianym, kompot agrestowo- truskawkowy.
Podwieczorek: weka z masłem, serek żółty z czarnuszką, kiszony ogórek, cykoria, herbatka zielona z opuncja, miodem do picia

Czwartek 18-04-2024
Śniadanie I: płatki owsiane na mleku, chleb tygrysi z ziarnami (pszenica, żyto) z masłem, szynka Juranda, zielony ogórek, czerwona papryka, rukola, herbata owocowa z miodem,
Śniadanie II: słupek kalarepy
Obiad: zupa szpinakowa z jarzyną, ryżem (seler, śmietana 12%, gluten) natką pietruszki, kasza gryczana, duszona cielęcina w sosie własnym, gotowana brukselka, mix sałat z pomidorkiem koktajlowym, fetą, prażonym słonecznikiem na oliwce z oliwek, kompot wiśniowy.
Podwieczorek: pieczywo chrupkie z amarantusem, masłem, powidłem śliwkowym 100%, kubek kefiru do picia, melon.

Piątek 19-04-2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, twarożek z czosnkiem niedźwiedzim/ kiełbaska lisiecka, pomidor, zielone oliwki, mleko z kardamonem, miodem.
Śniadanie II: kiwi
Obiad: zupa pieczarkowa z makaronem psi patrol (seler, pszenica, śmietana 12%) natką pietruszki, ryż z kurkumą, duszona ryba miruna pod kołderką warzyw (marchewka, brokuł, fasolka szparagowa) kapusta włoska z zielonym ogórkiem, natka pietruszki, marchewką na oliwie z oliwek, kompot z owoców mieszanych.
Podwieczorek: bułeczka grahamka z masłem, jogurt owocowy (banan, gruszka brzoskwinia) z domieszka jarmużu na maślance/kefirze do picia (wyrób własny)

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u pani intendentki przedszkola.
W związku z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.

************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 08-04-2024r
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, serek bieluszek z zieloną cebulką/kiełbasa krakowska, ogórek świeży, kakao z mlekiem i miodem.                                                                  
Śniadanie II: ¼ pomarańczy
Obiad: żurek z jarzyną (seler, śmietana 18%, pszenica, żyto) natką pietruszki, ziemniakami, kiełbaską, makaron kokardka (pszenica, jajka) z serem białym, musem truskawkowym, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: chleb słonecznikowy (pszenica) z masłem, tuńczyk w oleju roślinnym, papryka świeża czerwona, kiełki lucerny, herbatka zielona z opuncją.

Wtorek 09-04-2024r
Śniadanie I: płatki owsiane na mleku (pszenica, jajka) chleb tygrysi (pszenica, jajka) z masłem, serek mozzarella, pomidorek koktajlowy, świeża bazylia, herbata ziołowa z cytryną do picia
Śniadanie II: banan
Obiad: krem z dyni z groszkiem ptysiowym z natką pietruszki, świeżym imbirem, kasza bulgur, duszony filet z indyka, gotowana mini marchewka, sałata lodowa z prażonym słonecznikiem z sosem jogurtowym, koperkiem, kompot wiśniowy.
Podwieczorek: bułeczka kajzerka z masłem, serek żółty salami, roszponka, biała rzepa, herbata czarna z cytryną, sokiem malinowym z miodem.

Środa 10-04-2024r
Śniadanie I: chleb graham (pszenica) z masłem, paróweczka z dodatkiem cielęciny z ketchupem/ pasta wiosenna z sera białego z rzodkiewką, papryką, ogórkiem, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem,
Śniadanie II: mandarynka
Obiad: rosół wołowy z jarzyną, natką pietruszki, makaronem (pszenica, seler, jajka) ziemniaki z koperkiem, mięso wołowe z warzywami, polane sosem pomidorowym, mizeria z koperkiem, sosem jogurtowo- czosnkowym, kompot owocowy,
Podwieczorek: ucierane ciasto ze śliwką (wypiek kuchni) bawarka z mlekiem, kiwi.

Czwartek 11-04-2024r
Śniadanie I: kaszka kukurydziana na mleku, chleb wiejski (pszenica, żyto) z masłem, filet z indyka pieczony na maśle, pomidor, czerwona cebulka, herbata owocowa z miodem,
Śniadanie II: jabłko/żurawina
Obiad: zupa brokułowa z makaronem z jarzyną (seler, śmietana 18%, pszenica) kurczak po chińsku z ryżem, warzywami, białym sezamem, słupek ogórka kiszonego, kompot porzeczka z truskawką.
Podwieczorek: weka z masłem, szynka pieczona, kalarepa, mix sałat, lemoniada z cytryną, pomarańczą, świeżą miętą.

Piątek 12-04-2024r
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem/ serek biały z awokado, czosnkiem, rzodkiewka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem.
Śniadanie II: słupek czerwonej papryki
Obiad: zupa koperkowa z makaronem (seler, pszenica, jajka, śmietana 18%) natką pietruszki, ziemniaki z masłem, sznycelek z ryby dorsz, gotowana mieszanka warzyw z masłem, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, natką pietruszki, jabłkiem, kukurydzą, oliwką z oliwek, kompot owocowy,
Podwieczorek: kisiel wiśniowy z tartą gruszką do picia, wafelek ryżowy.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u intendentki przedszkola.

*************************************************************************************************************************************

Wtorek 01-04-2024   Poniedziałek Wielkanocny

Wtorek 02-04-2024
Śniadanie I: chleb pszenno-żytni z masłem, serek „mój ulubiony”/ konserwowa szynka, pomidor, sałata strzępiasta, kakao z mlekiem, miodem.
Śniadanie II: jabłko/pestki dyni do chrupania
Obiad: kapuśniaczek z kiełbaską, jarzyną, ziemniakami (seler, gluten), kluseczki leniwe z sera białego, cukrem pudrem, mandarynka, kompot owocowy.
Podwieczorek: weka z masłem, paróweczka z cielęciną, ketchup, słupek ogórka świeżego, zielona cebulka, herbatka z cytryna, imbirem, miodem.

Środa   03-04-2024
Śniadanie I: chleb ze słonecznikiem (pszenica) z masłem, serek z suszonymi pomidorami, kiełbaska drobiowa, papryka czerwona, świeża bazylia, mleko z miodem, herbata czarna z cytryną z miodem do picia.
Śniadanie II: banan
Obiad: barszcz czerwony z jarzyną, natką pietruszki, ziemniakami (seler, gluten, śmietana 18%) kasza kuskus, duszony schab w sosie naturalnym, gotowany brokuł, surówka z kalarepy z jabłkiem na jogurcie naturalnym, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: leguminka z kaszą manną na mleku, naturalnym sokiem malinowym, ¼ pomarańczy, woda do picia.

Czwartek 04-04-2024
Śniadanie I: patki ryżowe na mleku, chleb wiejski (pszenica) z masłem, szynka pajda z masarskiego straganu, pomidorek koktajlowy, kiełki lucerny, herbatka miętowa z cytryną.
Śniadanie II: gruszka/ suszone śliwki
Obiad: zupa pomidorowa na   z jarzyną, natką pietruszki   makaronem, (seler, jajka, pszenica), kasza gryczana, gotowany pulpet cielęco-wieprzowy w warzywach, sałatka z ogórka kiszonego z cebulką, oliwką, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: weka z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, rzodkiewką, herbatka malinowa z dziką różą.

Piątek 05-04-2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, humus z suszonymi pomidorami, czosnkiem/ szyneczka z liściem, rukola, zielony ogórek, herbata owocowa z miodem.
Śniadanie II: kiwi
Obiad: zupa kalafiorowa z ryżem, jarzyną (pszenica, seler, gorczyca), ziemniaki z koperkiem, panierowana ryba miruna, duszona na maśle klarowanym marchewka, kapusta pekińska z rodzynkami, ananasem, szczypiorkiem na jogurcie naturalnym, kompot wiśniowy.
Podwieczorek: chałka z masłem, jogurt o smaku jabłko z cynamonem na maślance/kefirze (wyrób własny)

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe, np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów – glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u intendentki przedszkola.

**************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 25.03.2024 r.
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, serek biały z awokado z czosnkiem/szynka z czarnuszką, papryka czerwona, roszponka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem.
Śniadanie II: mandarynka
Obiad: zupa pazibroda na wieprzowinie z ziemniakami, jarzyną, natką pietruszki (pszenica, seler) makaron żytni świderki z prażonym jabłkiem pod pierzynką bitej śmietanki, sałatka owocowa (banan, brzoskwinia, melon) kompot wiśniowy.
Podwieczorek: chlebek graham z masłem, sękacz z masarskiego straganu, pomidor, cebulka zielona, herbata malinowa z miodem.

Wtorek 26.03.2024 r.
Śniadanie I: płatki jaglane na mleku, chleb chłopski z ziarnami sezamu (pszenica) z masłem, schab pieczony, kiełki lucerny, żółta papryka, herbata ziołowa z miodem.
Śniadanie II: banan/ orzech nerkowca do chrupania
Obiad: krem cebulowy z grzankami, jarzyną (seler, pszenica, jajka, śmietana 18%) kasza bulgur, duszona wołowina w sosie naturalnym, gotowana mieszanka warzyw (marchewka, brokuł, kalafior) surówka z selera z jabłkiem, marchewką, żurawiną, sosem jogurtowym, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: bułeczka szkolna z masłem, twarożek z tuńczykiem w oleju roślinnym z koperkiem, ogórek kiszony, herbatka do picia z imbirem, miodem, goździkami, cytryną.

Środa 27.03.2024 r.
Śniadanie I: chleb łuczanowicki (pszenica, żyto) z masłem, gotowane jajko/kiełbasa żywiecka podsuszana, pomidor koktajlowy, świeża bazylia, czekolada gorzka 70% z mlekiem, miodem.
Śniadanie II: jabłko
Obiad: zupa brokułowa z ryżem (seler, pszenica, jaja, śmietana 18%) natka pietruszki, makaron spaghetti z sosem bolognese, pomidorami, słupek ogórka zielonego, kompot z czerwonej porzeczki.
Podwieczorek: grzanka francuska z cukrem pudrem, konfiturą żurawinową, bawarka do picia, kiwi.

Czwartek 28.03.2024 r.
Śniadanie I: wielozbożowe kulki czekoladowe z mlekiem, chleb tygrysi (pszenica, żyto) pasztet z królika, pomidor, świeża rukola, herbata czarna z cytryną i miodem.
Śniadanie II: kalarepa/ suszona żurawina
Obiad: zupa krupnik z kaszą jęczmienną, jarzyna (seler, jajka, śmietana 18%, pszenica) natka pietruszki, ziemniaki z koperkiem, sznycelek drobiowy, gotowana mini marchewka, sałata lodowa z ogórkiem świeżym, rzodkiewką, jogurtem naturalnym, kompot agrestowo- śliwkowy.
Podwieczorek: weka z masłem, kiełbasa głogowska, pomidor, szczypiorek, herbatka zielona z opuncją, miodem do picia.

Piątek 29.03.2024 r.
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, ser żółty/ powidło śliwkowe, cząstka brzoskwinki, pomidorek koktajlowy, kakao z mlekiem, miodem.
Śniadanie II: gruszka
Obiad: zupa jarzynowa z lanym ciastem, natka pietruszki (seler, pszenica, śmietana 18%) ryż z koktajlem truskawkowym, kompot z owoców mieszanych.
Podwieczorek: weka z masłem, twarożek z jogurtem, papryka żółta, sałata lodowa, lemoniada pomarańczowa do picia.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u – intendentki przedszkola.

*************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 18.03.2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, bekon z Bobrownik/ twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewką, świeży ogórek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem/herbata rumiankowa z cytryną.                                                                    
Śniadanie II: kiwi
Obiad: zupa ziemniaczana z jarzyna, kiełbaską (seler, pszenica, śmietana 18%) pierogi z truskawkami polane sosem śmietankowo-jogurtowym na słodko, cząstka pomarańczy, kompot z owoców mieszanych.
Podwieczorek: budyń śmietankowy, paluch kukurydziany, melon, woda do picia.

Wtorek 19.03.2024
Śniadanie I: musli z suszonymi owocami z żurawiną z mlekiem, chleb wiejski (gluten, żyto) z masłem, serek mazarella, świeża bazylia, pomidorek koktajlowy, herbata czarna z cytryna.
Śniadanie II: banan
Obiad: zupa koperkowa na króliku z jarzyną, kaszą jaglaną (seler, śmietana 18%, gluten) ziemniaki z masełkiem, kotlecik drobiowy, surówka z buraczków z cebulką na oliwie z oliwek, mizeria z prażonym słonecznikiem, sosem jogurtowym, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: bułeczka grahamka z masłem, dżem owocowy 100%, czekolada gorzka z mlekiem, jabłko.

Środa 20.03.2024
Śniadanie I: chlebek słonecznikowy (pszenica) z masłem, szynka wiejska/pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor, sałata masłowa, czarne oliwki, kakao z mlekiem, miodem.
Śniadanie I: mandarynka
Obiad: zupa krem z dyni z popcornem, jarzyną (seler, śmietana 18%, pszenica) lazania z mięsem wieprzowym, pomidorami, sosem beszamelowym pod kołderką parmezanu, surówka z kapusty włoskiej z jabłkiem, kukurydzą na oliwie z oliwek, kompot truskawkowo-agrestowy.
Podwieczorek: weka z masłem, tuńczyk w oleju roślinnym, kiszony ogórek, zielona cebulka, herbatka z sokiem malinowym, imbirem do picia.

Czwartek 21.03.2024
Śniadanie I: płatki owsiane na mleku, chleb tygrysi (pszenica, żyto) z masłem, kiełbasa krakowska podsuszana, świeży ogórek, rukola, herbata owocowa z miodem,
Śniadanie II: słupek marchewki do gryzienia/ orzechy nerkowca
Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami, jarzyną, natka pietruszki (seler, pszenica) kasza perłowa, filet z indyka w sosie porowo-śmietankowym, surówka z kapusty kiszonej z cebulka, jabłkiem, oliwką, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: bułeczka szkolna z sezamem z masłem, jogurt owocowy z domieszką natki pietruszki (banan, gruszka, mango)

Piątek 22.03.2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, serek ricotta z czosnkiem niedźwiedzim/ serek żółty z dziurami, kiełki lucerny, papryka czerwona, mleko z kurkumą, miodem.
Śniadanie II: gruszka
Obiad: zupa z zielonego groszku z jarzyna, lanymi kluseczkami (seler, pszenica, śmietana 18%) natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem, sznycelek z dorsza, gotowany brokuł, tarta marchewka z ananasem, kompot owocowy,
Podwieczorek: chleb orkiszowy z masłem, kiełbasa kresówka z Bobrownik ogórek kiszony, mix sałat, herbatka zielona z pigwą, maliną do picia.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów, dostawców produktów żywnościowych dostępne są u Pani intendentki przedszkola. W związku   z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.

*************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 11-03-2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, szyneczka konserwowa/pasta z awokado, jajka ze szczypiorkiem, rzodkiewka, kiełki brokuła, kakao z mlekiem, miodem do picia        
Śniadanie II: kiwi
Obiad: zupa ogórkowa na wieprzowinie z ziemniakami, jarzyną (seler) kluseczki leniwe (pszenica, jajka) z serem białym, cukrem, tarta marchewka z pomarańczą, kompot agrestowo-truskawkowy.
Podwieczorek: chleb graham (pszenica) z masłem, paróweczka z domieszką cielęciny, słupek papryki żółtej, sałata lodowa, herbata z cytryną i miodem imbirem.

Wtorek 12-03-2024
Śniadanie I: płatki jęczmienne z mlekiem, chleb wiejski (pszenica, jajka) z masłem, kiełbasa żywiecka podsuszana, pomidor, świeża bazylia, herbatka malinowa do picia.
Śniadanie II: banan
Obiad: rosół drobiowy na kurczaku zagrodowym z jarzyną, natką pietruszki, makaronem (pszenica, jajka, seler) ziemniaki z koperkiem, potrawka z kurczaka z warzywami, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem, cebulką na oliwie z oliwek, kompot z owoców mieszanych.
Podwieczorek: bułeczka z makiem z masłem, szynka Juranda, biała rzepa, mix sałat, lemoniada cytrynowo- pomarańczowa ze świeżą miętą.

Środa 13-03-2024
Śniadanie I: chleb pszenno-żytni i (pszenica) z masłem, pasta z sera białego z sardynka w oleju z czerwoną cebulką/ kabanos wieprzowy, pomidorki koktajlowe, roszponka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem,
Śniadanie II: mandarynka/ suszona żurawina
Obiad: zupa wiosenna z brukselką, kaszą jaglaną, jarzyną (seler, pszenica, jajka, śmietana 18%) wróbelki bez zawijania z mięsem, kapustą, ryżem, polane sosem pomidorowym, sałata rzymska z rzodkiewką, fetą z sosem winegret, kompot wiśniowy.
Podwieczorek: talerz owocowy (jabłko, ananas, banan, brzoskwinie, melon) pod pierzynką serka waniliowego, chrupki owocowe, herbata ziołowa z miodem.

Czwartek 14-03-2024
Śniadanie I: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb z ziarnami z masłem, polędwica z Bobrownik, świeży ogórek, zielona cebulka, herbata ziołowa z miodem, cytryną.
Śniadanie II: gruszka
Obiad: zupa grysikowa na rosołku wołowym z jarzyną (seler, pszenica) kaszka kuskus, duszony filet z indyka w śmietanie/ zasmażane buraczki, kapusta pekińska ze szczypiorkiem, ananasem, marchewką na jogurcie naturalnym, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: weka z masłem, nutella czekoladowa (wyrób własny) bawarka z mlekiem, jabłko.

Piątek 15-03-2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, serek biały z suszonymi pomidorami, szynka pieczona, rukola, pomidor, kakao z mlekiem, miodem,
Śniadanie II:
Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami, jarzyną, natką (seler, pszenica, śmietana 18%) ryż paraboliczny z masełkiem, kurkumą, ryba miruna po grecku, surówka z kalarepy z żurawiną, jabłkiem na sosie śmietankowo-jogurtowym, kompot owocowy.
Podwieczorek: kisiel brzoskwiniowy z tartą gruszka, pieczywo chrupkie z masłem, woda do picia.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u intendentki przedszkola.
W związku z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.

**************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 04-03-2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, gotowane jajko ze szczypiorkiem z sosem czosnkowym/szynka Juranda, zielony ogórek, sałata masłowa, mleko z miodem.
Śniadanie II: kiwi                                                  
Obiad: żurek z kiełbaską, ziemniakami z   jarzyną (seler, gluten, śmietana 18%) racuchy drożdżowe z domieszką mąki żytniej z jabłkiem (pszenica, jajka, mleko) cukrem pudrem, tarta marchewka z ananasem, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: weka (pszenica) z masłem, guacamole z wędzonym łososiem, awokado, koperkiem, pomidor, cebulka zielona, herbatka truskawka z pigwą z miodem.

Wtorek 05-03-2024
Śniadanie I: płatki ryżowe na mleku, chleb tygrysi (pszenica) pasztet z domieszką królika, kiszony ogórek, roszponka, herbatka rumiankowa z miodem do picia.
Śniadanie II: banan/suszona morelka
Obiad: zupa pieczarkowa z jarzyną, natką, kaszą pęczak (seler, śmietana 18%, pszenica, jajka) ziemniaki z koperkiem, pieczone podudzie z kurczaka, fasolka szparagowa, surówka z kapusty włoskiej z marchewka, jabłkiem na oliwie z oliwek, kompot z owoców mieszanych.
Podwieczorek: ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką (wypiek kuchni) shake mleczny o smaku mango z jarmużem do picia.

Środa 06-03-2024
Śniadanie I: chleb chłopski (pszenica) z masłem, twarożek ze świeżą miętą/humus z suszonymi pomidorami, cieciorką, kalarepa, kiełki lucerny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem.
Śniadanie II: gruszka
Obiad: zupa porowa z jarzyną, ziemniakami (seler, pszenica, śmietana 18%) łazanki z mięsem, kapusta, cebulką, słupek papryki czerwonej, kompot porzeczkowy.
Podwieczorek: chlebek orkiszowy z masłem, polędwica z piersi z indyka, rukola, zielony ogórek, herbata czarna z cytryną, miodem.

Czwartek 07-03-2024
Śniadanie I: płatki żytnie z mlekiem, chleb wiejski (pszenica, żyto) z masłem, bekon tradycyjny, pomidor, sałata rzymska, herbata owocowa z miodem,
Śniadanie II: mandarynka
Obiad: zupa z czerwonej soczewicy z jarzyną, natką, makaronem (pszenica, jajka, seler) kasza gryczana, duszona cielęcina   w sosie własnym, gotowana mieszanka warzyw (kalafior, brokuł, marchewka) sałata lodowa z prażonym słonecznikiem, sosem
Podwieczorek: ciepłe lody o smaku truskawkowym na śmietance z granatem (wyrób własny) ciasteczko owsiane, woda mineralna do picia.

Piątek 08-03-2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, twarożek z miodem, brzoskwinka w syropie, serek żółty Edamski, pomidorek koktajlowy, kakao z mlekiem, herbatka do picia.
Śniadanie II: jabłko/ orzechy nerkowca do chrupania
Obiad: zupa pomidorowa z jarzyną (pszenica, seler, śmietana 18%) makaronem, ziemniaki z koperkiem, panierowana ryba miruna, duszona na maśle klarowanym marchewka, surówka szwedzka z ogórka kiszonego z cebulką, oliwą z oliwek, kompot owocowy.
Podwieczorek: bułeczka grahamka z masłem, kiełbasa Lisiecka, biała rzepa, zielona cebulka, herbatka czarna z cytryną, imbirem do picia

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u – intendentki przedszkola.

*************************************************************************************************************************************