• Rozmiar tekstu:
  • A
  • A
  • A
  • Kontrast:
  • Podświetl linki:
  • Odstępy w tekscie:

Jadłospis

Poniedziałek 17-02-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 35g z masłem 5g, kiełbasa głogowska 20g/ pasta humus z cieciorki, suszonych pomidorów, czosnku 30g, biała rzodkiew 20g, oliwki zielone 10g, kiełki lucerny 5g, mleko z miodem 200g.
Śniadanie II: mandarynka 90g
Obiad: zupa ogórkowa na króliku z jarzyna, ryżem 250g (seler, pszenica, śmietana 18%) racuszki drożdżowe (gluten, jajka) z jabłkiem cukrem pudrem 160g, tarta marchewka z ananasem 100g, kompot truskawkowy 200g.
Podwieczorek: weka 30g z masłem 5g, parówka z domieszka cielęciny 80g, ketchup 10g, słupek papryki 15g, sałata lodowa 10g, herbata zielona z granatem, miodem do picia 200g.

Wtorek 18-02-2025
Śniadanie I: płatki owsiane 15g na mleku 150g (gluten), chleb chłopski 35g (pszenica, jajka) z masłem 5g, szynka z czarnuszką 150g, zielony ogórek 20g, roszponka 10g, herbata z granatu do picia 150g.
Śniadanie II: słupek kalarepy 50g/ suszona żurawina 15g
Obiad: barszcz czerwony z jarzyna, ziemniakami, natką pietruszki 250g (gluten, śmietana 18%, seler), kasza kuskus 150g, duszone bitki z fileta z kurczaka w jarzynach 60g/40g, mix sałat z rzodkiewką, prażonym słonecznikiem, sosem winegret 70g, kompot porzeczka-truskawka 200g.
Podwieczorek: gofry (wypiek kuchni) z cukrem pudrem 50g, shake owocowy (brzoskwinia, gruszka, ananas, jabłko) 150g

Środa 19-02-2025
Śniadanie I: chleb słonecznikowy 40g (pszenica) z masłem 5g, pasta z makreli w pomidorach z serem białym, koperkiem 35g/serek żółty salami 15g, świeża bazylia 10g, pomidorki koktajlowe 25g, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem 200g
Śniadanie II: jabłko 130g
Obiad: krem z białych warzyw (korzeń pietruszki, seler, fasolka szparagowa żółta, kalafior) natką pietruszki, paluchem ptysiowym (pszenica, seler, śmietana 18%) 250g ziemniaki z koperkiem 150g, pulpety z fileta z indyka z cukinią w sosie własnym 120g, kapusta duszona z koperkiem 100g, pomidor z zielona cebulka, olejem lnianym 80g, kompot śliwkowy 200g.
Podwieczorek: kisiel wiśniowy z tarta gruszka do picia 250g, weka 15g z masłem 5g.

Czwartek 20-02-2025
Śniadanie I: płatki jaglane 15g mleku, chleb wiejski 150g (pszenica, żyto) z masłem 5g, podsuszana kiełbasa żywiecka 150g, rzodkiewka15g, sałata rzymska 10g, herbata miętowa z miodem 150g
Śniadanie II: melon 60g/orzechy włoskie do chrupania 15g
Obiad: zupa kalafiorowa z makaronem, jarzyną (seler, pszenica, śmietana 18%) natką pietruszki 250g, ryż brązowy 150g, duszona ryba miruna z warzywami 70g/50g, surówka z selera z rodzynkami, sosem jogurtowo-śmietanowym 70g, kompot z owoców mieszanych 200g.
Podwieczorek: bułeczka grahamka 50g z masłem 5g, serek waniliowy 20g, kiwi 35g, bawarka z mlekiem do picia 200g.

Piątek 21-02-2025
Śniadanie I: chleb Łuczanowicki 35g z masłem 5g, jajecznica na maśle klarowanym ze szczypiorkiem 35g/ filet z indyka z Bobrownik 15g, pomidor 20g, mix sałat 10g, awokado 10g, mleko z miodem 200g.
Śniadanie II: ¼ pomarańczy 80g
Obiad: zupa z czerwonej soczewicy z kiełbaską, ziemniakami (seler, pszenica) natką pietruszki 250g, pierogi ruskie polane duszoną cebulką 160g, słupek kolorowej papryki 120g, kompot truskawkowy 200g.
Podwieczorek: weka 15g z masłem 5g, szynka z liściem 15g, rukola 10g, zielony ogórek 20g, herbatka czarna z cytryną na miodzie 200g.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u Pani   intendentki przedszkola.
W związku z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.

*******************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 10-02-2025
Śniadanie I: chleb pszenno-żytni z masłem, kurczak z Bobrownik/pasta z awokado z jajkiem, czosnkiem, cebulka zielona, gotowany burak czerwony, czekolada 70% z mlekiem, miodem.
Śniadanie II: kiwi
Obiad: kapuśniaczek na wieprzowinie z ziemniakami, jarzyną, natką pietruszki (seler, pszenica) kluseczki leniwe z sera białego (pszenica, jajka) z cukrem, mus truskawkowy do polania, kompot owocowy.
Podwieczorek: chleb graham (mąka pszenna) z masłem, bekon z Bobrownik, kiełki lucerny,   pomidor, herbata z granatem, miodem.

Wtorek 11-02-2025
Śniadanie I: płatki jęczmienne z mlekiem, chleb wiejski z masłem, szynka tradycyjna, papryka czerwona, sałata lodowa, herbata owocowa z miodem.
Śniadanie II: słupek kalarepy/suszona morelka
Obiad: rosół na kurczaku zagrodowym z makaronem (pszenica, seler, jajka) ziemniaki z koperkiem, potrawka z kurczaka w jarzynach, sałatka z kiszonej czerwonej kapusty z cebulką, oliwką, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: talerz mix owocowy (brzoskwinia, ananas, kiwi, banan) z jogurtem naturalnym na słodko, wafelek zbożowy, herbata ziołowa z cytryną.

Środa 12-02-2025
Śniadanie I: chleb tygrysi z masłem, serek biały z rozmarynem /kiełbasa szynkowa, sałata rzymska, świeży ogórek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem,
Śniadanie II: banan
Obiad: zupa z fasoli drobnej Jaś z jarzyną, natką pietruszki, makaronem (seler, gluten) ziemniaki z koperkiem, sznycelek wieprzowy, gotowany na parze bukiet warzyw, surówka z kapusty białej z kukurydza, marchewka, sosem jogurtowym, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: bułeczka szkolna (mąka pszenna) z masłem, serek żółty z dziurami, pomidor, roszponka, herbatka zimowa z sokiem malinowym, cytryna, goździkami.

Czwartek 13-02-2025
Śniadanie I: zbożowe kulki czekoladowe z mlekiem, chleb wieloziarnisty (mąka pszenna) z masłem, tuńczyk w oleju roślinnym, kiszony ogórek, rukola, herbata rumiankowa z miodem.
Śniadanie II: melon/chipsy jabłkowe do chrupania
Obiad: zupa porowa z jarzyną (seler, śmietana 18%, gluten) ziemniakami, kasza bulgur, filet z indyka w brokułach z suszonymi pomidorami w śmietanie, słupek papryki czerwonej, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: weka z masłem, kabanos wieprzowy, rzodkiewka, sałata lodowa, herbatka rumiankowa z cytryna do picia.

Piątek 15-02-2025
Śniadanie I: chleb chłopski z masłem, pasta jajeczna z zieloną cebulką/szyneczka wiejska, pomidorek koktajlowy, swieża bazylia, kakao z mlekiem do picia.
Śniadanie II: gruszka
Obiad: zupa pomidorowa z jarzyna, ryżem (glutem, śmietana 18%, seler) ziemniaki z koperkiem, smażona ryba miruna, duszona na maśle klarowanym marchewka z groszkiem, surówka z kiszonej kapusty z cebulka, żurawiną na oliwie z oliwek, kompot owocowy.
Podwieczorek: karnawałowe ciasteczko kruche (wypiek własny) banan, lemoniada pomarańczowo-cytrynowa z miodem.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u pani intendentki przedszkola. W związku z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.

*****************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 03-02-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 35g z masłem 5g, zrazówka z Bobrownik15g/ gotowane jajko 20g, szczypiorek 10g, rzodkiewka 15g, świeży ogórek 20g, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem 200g.                                                            
Śniadanie II: ¼ pomarańczy 13g
Obiad: zupa ziemniaczana z jarzyna, kiełbaską 250g (seler, pszenica, śmietana 18%) makaron kokardki 150g z prażonym jabłkiem 50g pod pierzynką bitej śmietany 40g, cząstka brzoskwinki 80g, kompot z owoców różnych 200g.
Podwieczorek: tosty 35g z pieca z szyneczką 15g, serem żółtym mozarella 15g, ketchupem 10g, kolorowa papryka do chrupania 20g, herbatka zielona z pigwą, maliną do picia 150g.

Wtorek 04-02-2025
Śniadanie I: musli z suszonymi owocami z żurawiną 15g z mlekiem 150g, chleb maślany z ziarnami 30g (gluten, żyto) z masłem 5g, serek mozzarella 25g, świeża bazylia 10g, pomidorek koktajlowy 20g,dla chętnych oliwa z oliwek, herbata czarna z cytryna 150g
Śniadanie II: banan1 20g/ orzechy nerkowca 20g
Obiad: zupa -krem z selera z grzankami, jarzyną 250g (seler, śmietana 18%, gluten) ziemniaki z masełkiem 150g, nuggetsy 80g z fileta z indyka, surówka z buraczków z cebulką, jabłkiem na oliwie z oliwek 60g, kapusta pekińska z ananasem, groszkiem konserwowym, sosem jogurtowo-majonezowym 80g, kompot śliwkowy 200g.
Podwieczorek: bułeczka grahamka 60g z masłem 5g, dżem wiśniowy 15g (wyrób kuchni) czekolada gorzka z mlekiem 200g, jabłko 130g.

Środa 05-02-2025
Śniadanie I: chlebek słonecznikowy 35g (pszenica) z masłem 5g, szynka wiejska 15g/ serek ricotta z wędzonym łososiem 30g, szczypiorek 10g, burak gotowany 20g, sałata masłowa 10g,   czarne oliwki 15g, kakao z mlekiem, miodem 200g.
Śniadanie I: mandarynka
Obiad: zupa jarzynowa z brukselką na króliku kaszą bulgur 250g (seler, śmietana 18%, pszenica) natką pietruszki 10g, gołąbki wróbelki bez zawijania z mięsem, ryżem, cebulką, polane   sosem pomidorowym 250g, słupek ogórka kiszonego 80g, kompot z czerwonej porzeczki z truskawą200g.
Podwieczorek: budyń śmietankowy 150g (wyrób własny) z tartą czekoladą 10g,smoczym owocem 40g, ciasteczko orkiszowe 20g, woda do picia 150g.

Czwartek 06-02-2025
Śniadanie I: płatki kukurydziane 15g na mleku 150g, chleb chłopski 30g (pszenica, żyto) z masłem 5g, kiełbasa głogowska podsuszana 15g, pomidor 20g, rukola 10g, herbata owocowa z miodem 150g,
Śniadanie II: słupek marchewki do gryzienia 100g/suszone rodzynki 20g
Obiad: barszcz biały z ziemniakami, jarzyną, natka pietruszki 250g (seler, pszenica) kasza perłowa 150g, gulasz wołowy 80g, parowane warzywa z pieca 60g, mix sałat z rzodkiewka, awokado, dresingiem z mango 80g, kompot wiśnia- jabłko 200g.
Podwieczorek: weka 30g z masłem 5g, sękacz z masarskiego straganu 15g, pomidor 20g, cebulka zielona 10g, herbatka truskawka z poziomką z miodem 150g.

Piątek 07-02-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 35g z masłem 5g, twarożek 30g z miodem 5g/ serek żółty salami 15g, kiełki lucerny 10g, pomidorek koktajlowy 25g, mleko z kurkumą, miodem 200g.
Śniadanie II:  jabłko 100g
Obiad: zupa brokułowa z jarzyna, makaronem muszelka 250g (seler, pszenica, śmietana 18%) natką pietruszki 10g, ziemniaki z koperkiem 150g, sznycelek z dorsza 70g, gotowana kolorowa fasolka szparagowa 60g, tarta marchewka z pomarańczą 100g, kompot owocowy 200g.
Podwieczorek: bułeczka sztangielka 40g z masłem 5g, jogurt owocowy z domieszką świeżego szpinaku 150g (banan, gruszka, ananas)

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów, dostawców produktów żywnościowych dostępne są u Pani intendentki przedszkola. W związku   z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.

******************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 27-01-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 50g z masłem 5g, pasta z jajka z awokado 30g,, szczypiorek 10g, papryka czerwona 20g, kakao z mlekiem, miodem 200g
Śniadanie II: ¼ pomarańczy 100g                                        
Obiad: zupa szczawiowa z jarzyną, natka pietruszki, kasza jaglana 250g (śmietana 18%, seler, gluten) makaron spaghetti 150g (gluten, jajka), sos pomidorowy ze świeżą bazylią, mięsem, pomidorami 120g, sałata lodowa z prażonym słonecznikiem, jogurtem naturalnym 100g, kompot truskawkowy 180g.
Podwieczorek: chlebek graham 50g z masłem 5g, powidło śliwkowe 30g (wyrób własny), 1/2 jabłka 80g, napój miętowo-cytrynowy na miodzie do picia 150g.

Wtorek 28-01-2025
Śniadanie I: kasza manna 15g (gluten) na mleku 150g, chleb wiejski 40g (pszenica), szynka z czarnuszką 15g, zielony ogórek 20g, rukola 10g, herbata owocowa z miodem 130g.
Śniadanie II: melon 100g
Obiad: krem cebulowy z jarzyną, natka pietruszki, paluszkiem ptysiowym 250g (seler, pszenica, jaka, śmietana 18%) ziemniaki z koperkiem 150g, sznycelek z fileta z indyka 80g, duszona marchewka na maśle klarowanym 70g, surówka z białej kapusty z kukurydza, jabłkiem, sosem majonezowo-jogurtowym 80g (gorczyca), kompot owocowy 200g.
Podwieczorek: weka35g z masłem 5g, twarożek z rzodkiewka 30g, mix sałat 10g, herbatka zimowa z imbirem, sokiem, goździkami, miodem do picia 180g.

Środa 29-01-2025
Śniadanie I: chleb pszenno-żytni 50g (pszenica) z masłem 5g, pasta z cieciorki z suszonymi pomidorami, czosnkiem 30g, kiszony ogórek 25g, kiełki lucerny 10g, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem 200g, herbatka ziołowa 150g.
Śniadanie II: banan 120g
Obiad: barszcz czerwony z jarzyną, natką pietruszki, ziemniakami 250g (seler, pszenica, śmietana 18%) naleśniki z serem białym 180g, mus truskawkowo-brzoskwiniowy 70g, kompot śliwkowy 200g.
Podwieczorek:  bułeczka szkolna 50g (pszenica) z masłem 5g, parówka z domieszka cielęciny 30g, ketchup 5g, papryka żółta 20g, sałata rzymska 10g, herbata czarna z cytryną, imbirem, miodem 180g.

Czwartek 30-01-2025
Śniadanie I: płatki ryżowe 15g na mleku 150g, chleb wiejski 40g (pszenica, żyto) z masłem 5g, pasta z sera białego z tuńczykiem 30g, pomidor 20g, liść buraka 10g, herbata owocowa z miodem 150g,
Śniadanie II: gruszka 80g
Obiad: zupa pieczarkowa z jarzyną, natką, kaszą pęczak 250g (seler, śmietana 18%, pszenica) zapiekanka makaronowa (gluten, jajka) z pomidorami, mięsem drobiowym, papryką pod pierzynką serka mozzarella 200g, mix sałat z rzodkiewką sosem winegret 80g, kompot z owoców mieszanych 200g.
Podwieczorek: mufinki czekoladowe 50g (wypiek własny) mleko z miodem 180g, mandarynka 100g.

Piątek 31-01-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 40g z masłem 5g, kiełbasa krakowska 15g, biała rzepa 20g, pomidorek koktajlowy 20g, kakao z mlekiem, miodem 200g
Śniadanie II: jabłko 100g
Obiad: zupa kminkowa z jarzyna, natką pietruszki, lanymi kluseczkami 250g (gluten, seler, jajka, śmietana 18%), kasza kuskus 150g, duszona ryba miruna ze szpinakiem w sosie śmietanowym 150g, surówka z kapusty kiszonej z cebulką, marchewką, oliwą z oliwek 70g, kompot owocowy 200g.
Podwieczorek: chleb maślany 50g z masłem 5g,  jogurt ananasowo- bananowy z natką pietruszki na kefirze 200g.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów, dostawców produktów żywnościowych dostępne są u Pani intendentki przedszkola. W związku   z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.

******************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 20-01-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 50g, z masłem 5g, twarożek z rzodkiewką 35g, sałata lodowa 15g, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem 200g    
Śniadanie II: słupek kalarepy do chrupania 35g
Obiad: zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami, jarzyną (seler, pszenica) kiełbaską, natką pietruszki 250g, kluseczki leniwe z domieszką mąki żytniej z serem białym 200g, tarta marchewka z ananasem 150g, kompot owocowy 200g
Podwieczorek: chlebek maślany 35g z masłem 5g, gotowany filet z indyka 20g, pomidor 20g, szczypiorek 5g, herbatka zielona z opuncja, miodem 150g

Wtorek 21-01-2025
Śniadanie I: płatki kukurydziane 15g z mlekiem 150g, chleb wiejski 35g (pszenica, żyto) z masłem 5g, kiełbasa głogowska 20g, papryka czerwona 20g, kiełki lucerny 10g, herbata owocowa z miodem 150g
Śniadanie II: mandarynka 80g
Obiad: zupa ogórkowa z ryżem, jarzyną, natką pietruszki 250g (seler, pszenica) kasza bulgur 150g, z pulpetem drobiowym z cukinią w sosie pomidorowym 120g, surówka z kapusty białej z zielona cebulką, marchewką, kukurydzą, jabłkiem, jogurtem naturalnym 120g, kompot śliwkowy 200g
Podwieczorek: bułeczka kajzerka 40g z masłem 5g koktajl jagodowo-bananowy na kefirze 150g.

Środa 22-01-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 35g z masłem 5g, kiełbasa żywiecka   podsuszana 15g,rukola 10g, świeży ogórek 20g, czekolada 70% z mlekiem, miodem 200g
Śniadanie II: gruszka 80g
Obiad: zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami, jarzyną (seler, śmietana 12%, gluten) natką pietruszki 250g, ziemniaki z masłem, koperkiem 150g, kotlet schabowy z pieca 70g, bukiet warzyw gotowanych na parze z masłem 80g, sałata lodowa z granatem, sosem winegret 80gkompot truskawkowy.
Podwieczorek: weka 30g z masłem 5g, serek waniliowy 25g, brzoskwinka 15g, bawarka z mlekiem do picia 150g.

Czwartek 23-01-2025
Śniadanie I: kasza jaglana 15g na mleku 150g, chleb tygrysek 35g z masłem 5g, zrazówka z Bobrownik20g, pomidor 20g roszponka 10g, herbata owocowa z miodem 150g
Śniadanie II: 1/4 pomarańczy 90g
Obiad: zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym (seler) natką pietruszki 250g, łazanki z kapustą, mięsem, cebulką 200g (gluten, jajka), słupek papryki czerwonej 80g, kompot owocowy 200g
Podwieczorek: kisiel wiśniowy z tartym jabłkiem 250g, ciasteczko orkiszowe 20g

Piątek 24-01-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni 35g z masłem 5g, pasta z sera białego z sardynka w pomidorach 35g, sałata rzymska 10g, rzodkiewka 15g, mleko z miodem 200g
Śniadanie II: melon 35g
Obiad: zupa szreka ze szpinakiem, ryżem 250g (seler, pszenica, śmietana 18%) ziemniaki z koperkiem 150g ryba miruna po grecku z warzywami 180g sałatka z ogórka kiszonego z cebulką, natką pietruszki, oliwą z oliwek 80g kompot owocowy 200g
Podwieczorek: weka 30g z masłem 5g, ser żółty salami 15g, rukola 10g, papryka czerwona 20g, herbatka z sokiem malinowym do picia 180g

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów, dostawców produktów żywnościowych dostępne są u Pani intendentki przedszkola. W związku   z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.

*******************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 13-01-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, szynka Juranda/ gotowane jajko, szczypiorek, świeży ogórek, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem/ herbata rumiankowa z cytryną.                                                                    
Śniadanie II: melon
Obiad: zupa pazibroda z jarzyną, kiełbaską, ziemniakami (seler, śmietana 18%, pszenica) makaron penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, kompot wiśniowy.
Podwieczorek: chlebek słonecznikowy z masłem, paróweczka wieprzowa z domieszka cielęciny, ketchup, rzodkiewka, rukola, herbatka rozgrzewająca z goździkami, sokiem malinowym, cynamonem na miodzie.

Wtorek 14-01-2025
Śniadanie I: wielozbożowe kulki miodowe z mlekiem, chleb wiejski (gluten, żyto) z masłem, kiełbasa szynkowa z Bobrownik, zielona cebulka, pomidorek koktajlowy, herbata malinowa z granatem.
Śniadanie II: banan
Obiad: zupa grysikowa na króliku z jarzyną (seler, gluten) ziemniaki z masełkiem, pieczone podudzie z kurczaka, gotowany kalafior, sałata masłowa z prażonym słonecznikiem, sosem jogurtowym, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: weka z masłem, tuńczyk w oleju roślinnym, kiszony ogórek, roszponka, herbatka czarna z cytryną, imbirem, miodem do picia.

Środa 15-01-2025
Śniadanie I: chlebek graham (pszenica) z masłem, polędwica z liściem/ pasta z białego sera z awokado, czosnkiem, pomidor, świeży szpinak, kakao z mlekiem, miodem.
Śniadanie I: jabłko/morela suszona
Obiad: krem z zielonego groszku z jarzyną, groszkiem ptysiowym (seler, pszenica, śmietana 18%) ryż brązowy, duszone mięso od szynki z pieca, surówka z buraczków z jabłkiem, oliwką, słupek ogórka kiszonego, kompot agrestowo-porzeczkowy.
Podwieczorek: budyń śmietankowy, cząstka brzoskwinki, świderek kukurydziany, woda do picia.

Czwartek 16-01-2025
Śniadanie I: płatki owsiane na mleku, chleb wiejski z ziarnami (pszenica, żyto) z masłem, twarożek z jogurtem, świeży ogórek, czerwona cebulka, herbata owocowa z miodem,
Śniadanie II: słupek marchewki do gryzienia
Obiad: zupa jarzynowa z natką pietruszki, makaronem muszelka (śmietana 18%, gluten, seler) kasza gryczana, filet z indyka z brokułem w sosie śmietankowo-serowym, surówka z marchewki z jabłkiem, żurawiną, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: ucierane ciasto z burakami czerwonymi (wypiek własny) bawarka z mlekiem do picia, mandarynka.

Piątek 17-01-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, pasta humus z suszonymi pomidorami, czosnkiem/ szynka pieczona, kiełki lucerny, kolorowa papryka, pomidor, czekolada 70% z mlekiem, miodem.
Śniadanie II: ¼ pomarańczy
Obiad: krupnik zabielany z jarzyna (seler, pszenica, śmietana 18%) natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem, smażona ryba dorsz, kolorowa fasolka szparagowa, surówka z kapusty kiszonej z cebulką, marchewką, oliwą z oliwek, kompot owocowy.
Podwieczorek: bułeczka szkolna z masłem, twarożek truskawkowy (wyrób własny) herbatka ziołowa z miodem.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów, dostawców produktów żywnościowych dostępne są u Pani intendentki przedszkola. W związku z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.

******************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 06-01-2025   Święto Trzech Króli

Wtorek 07-01-2025
Śniadanie I: płatki jęczmienne na mleku z rodzynkami, chleb wiejski z ziarnami (pszenica, żyto) z masłem, serek żółty z dziurami, papryka czerwona, kiełki lucerny, herbata owocowa z miodem,
Śniadanie II: melon
Obiad: zupa ziemniaczana z jarzyną (seler, pszenica) kiełbaską, natką pietruszki, naleśniki z domieszką mąki żytniej z serem białym, cząstka pomarańczy, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: chlebek orkiszowy z masłem, bekon tradycyjny, roszponka, kiszony ogórek, herbatka z imbirem, cytryną, miodem.

Środa 08-01-2025
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, serek biały z suszonymi pomidorami/szynka bracka, sałata masłowa, kalarepa, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem.                                                                
Śniadanie II: banan
Obiad: zupa ogórkowa z ryżem, jarzyną, natką pietruszki (seler, pszenica, jajka) makaron żytni świderki z klopsikiem wieprzowo-cielęcym w sosie pomidorowym, surówka z białej kapusty ala colesław z marchewką, kukurydzą, jogurtem naturalnym, kompot wiśniowy.
Podwieczorek: bułeczka kajzerka z masłem, dżem brzoskwiniowy (wyrób własny) herbatka ziołowo-ananasowa z miodem, mandarynka.

Czwartek 09-01-2025
Śniadanie I: kasza manna na mleku, chleb maślany z masłem, pasta z sera białego z wędzoną makrelą, szczypiorkiem, biała rzepa, mix sałat, herbatka malinowa z pigwą.
Śniadanie II: jabłko/orzechy nerkowca
Obiad: rosół na kurczaku zagrodowym z makaronem, jarzyną (seler) natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem, potrawka z warzywami, surówka z czerwonej kiszonej kapusty z cebulką na oliwie z oliwek, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: sałatka owocowa (banan, melon, kiwi, brzoskwinka, gruszka) z jogurtem naturalnym na słodko, ciasteczko owsiane o smaku migdałowym, napój miętowy z pomarańczą.

Piątek 10-01-2025
Śniadanie I: chleb tygrysek z masłem, serek mozzarella/ kiełbasa krakowska, pomidorek koktajlowy, świeża bazylia (dla chętnych polane oliwą z oliwek) czekolada 70% z mlekiem.
Śniadanie II: ¼ pomarańczy
Obiad: zupa koperkowa na króliku z lanymi kluseczkami z jarzyną (seler, gluten) natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem, panierowany kotlecik drobiowy, gotowana mieszanka królewska (kalafior, brokuł, marchewka w talarki) sałata lodowa z granatem, dresingiem z mango, kompot jabłkowo-miętowy z cynamonem.
Podwieczorek: chałka z masłem, maślanka truskawkowa (wyrób własny)

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u pani intendentki przedszkola.
W związku z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.

*******************************************************************************************************************************************

Poniedziałek   23-12-2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, szynka z Bobrownik, papryka kolorowa, mleko z kardamonem.
Śniadanie II: jabłko
Obiad: zupa brokułowa na maśle z jarzyną, natką pietruszki, makaronem (seler, pszenica) ryż   brązowy z koktajlem truskawkowym, kompot owocowy.
Podwieczorek: weka z masłem, miodem, herbata miętowa z cytryną, miodem, mandarynka.

Wtorek 24-12-2024
Śniadanie I: chleb wiejski (pszenica, żyto) z masłem, twarożek z jogurtem, ogórek świeży, bawarka z mlekiem, miodem do picia.
Śniadanie II: 1/4 pomarańczy
Obiad: barszcz biały z jarzyną, ziemniakami (seler, pszenica) makaron z koktajlem owocowym, kompot jabłkowy.
Podwieczorek: weka (mąka pszenna) z masłem, dżemem brzoskwiniowym 100%, bawarka do picia.

Środa 25-12-2024   Boże Narodzenia

Czwartek 26-12-2024  Drugi dzień Bożego Narodzenia

Piątek 27-12-2024
Śniadanie I: chleb pszenno-żytni (pszenica, żyto) z masłem, kiełbasa Lisiecka, pomidor, cebulka czerwona, kakao z mlekiem, miodem,
Śniadanie II: melon
Obiad: zupa szczawiowa z jajkiem, jarzyną (seler, śmietana 18%) kasza jęczmienna, indyk w sosie naturalnym, sałata masłowa z sosem jogurtowo-majonezowym, kompot truskawkowy.
Podwieczorek: legumina z kaszy mannej, paluch kukurydziany, tarte jabłko, woda do picia.

Poniedziałek 30-12-2024
Śniadanie I: chleb na maślance (pszenica, żyto) z masłem, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem, pomidor, kakao z mlekiem, miodem.
Śniadanie II: jabłko
Obiad: zupa jarzynowa na indyku z ryżem (seler, śmietana 12%, pszenica) jabłko w cieście naleśnikowym, tarta marchewka z ananasem, lemoniada z cytryna, miętą na miodzie.
Podwieczorek: weka z masłem, ser żółty salami, papryka czerwona, zielona cebulka, herbatka ziołowa z miodem ,cytryna do picia.

Wtorek 31-12-2024
Śniadanie I: chleb pszenno-żytni (pszenica, żyto) z masłem, szynka z Bobrownik, gotowany burak, rukola, mleko z miodem do picia, herbata czarna z miodem,
Śniadanie II: słupek kalarepy
Obiad: zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami, jarzyną (seler, śmietana 18%, jajka) ziemniaki z koperkiem, sznycelek wieprzowy, sałatka szwedzka z ogórka kiszonego z cebulką na oliwce, kompot owocowy,
Podwieczorek: kisiel truskawkowy z tartą gruszka, ciasteczko orkiszowe, woda z cytryna, miętą do picia.

Środa 01-01-2025  – Nowy Rok

Czwartek 02-01-2025
Śniadanie I: płatki kukurydziane z mlekiem, chleb wiejski (pszenica, jajka) z masłem, twarożek na słodko, cząstka brzoskwinki, herbata owocowa
Śniadanie II: mandarynka
Obiad: krupnik z kaszy jęczmiennej z jarzyna, natką (seler, śmietana 18%) ziemniaki z koperkiem, filet z indyka duszony w śmietanie z brokułem, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydza, pomidorkiem koktajlowym sosem majonezowo-jogurtowym, kompot wiśniowy.
Podwieczorek: weka (pszenica) z masłem, kabanos wieprzowy, słupek ogórka kiszonego, herbata ziołowa z miodem oraz cytryną

Piątek 03-01-2025
Śniadanie I: chleb pszenno- żytni (pszenica) z masłem, serek ricotta ze szczypiorkiem/ szynka wiejska, pomidor, rukola, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, miodem,
Śniadanie II: jabłko
Obiad: żurek z ziemniakami (seler, pszenica, śmietana18%) kiełbaską, jarzyna, natka pietruszki, makaron świderki żytni z serem białym, tarta marchewka z jabłkiem, cytryna, kompot owocowy.
Podwieczorek: chleb słonecznikowy z masłem, kiełbasa szynkowa z Bobrownik, papryka żółta, sałata rzymska, herbatka rozgrzewająca z imbirem, pomarańczą, miodem do picia.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy. Zgodnie z zarządzeniem Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u pani   intendentki przedszkola. Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u – intendentki przedszkola. W związku ze zmieniającą się frekwencją jadłospis może ulec zmianie.

*******************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 16-12-2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni (35g) z masłem (5g), szynka pieczona (10g)/ pasta jajeczna z zieloną cebulką (30g), pomidor (20g), papryka żółta (15g), kakao z mlekiem, miodem (200g)
Śniadanie II: mandarynka (150g)
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami, jarzyną (250g) (seler, gluten), kasza gryczana (130g), filet z indyka w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami (150g), mix salat z rzodkiewką, granatem, dresingiem z mango (110g), kompot wiśniowy (200g)
Podwieczorek: weka (pszenica)(40g) z masłem (5g), kabanos wieprzowy (15g), sałata lodowa (10g), gotowany burak (20g), herbata ziołowa z cytryną, miodem (200g)

Wtorek 17-12-2024
Śniadanie I: płatki ryzowe (15g) z mlekiem (150g), chleb chłopski (35) z masłem (5g), kiełbasa głogowska (15g), kiełki słonecznika (10g), pomidorek koktajlowy (20g), herbatka owocowa z miodem do picia (150g)
Śniadanie II: jabłko (120g)/suszona morelka do chrupania (60g)
Obiad: rosół na kurczaku zagrodowym z jarzyną, makaronem (250g) (seler, gluten, pszenica) ziemniaki z masłem (110g), potrawka z kurczaka z warzywami (80g), kapusta pekińska z kukurydza, marchewka, sosem jogurtowo-śmietankowym (100g), kompot z owoców mieszanych (200g)
Podwieczorek: pieczywo chrupkie (50g) powidło śliwkowe (wyrób własny)(50g), melon (40g), mleko z miodem do picia (200g)

Środa 18-12-2024
Śniadanie I: chleb słonecznikowy (pszenica)(35g) z masłem (5g), pata z serka białego z sardynka w pomidorach ze szczypiorkiem (30g)/paróweczka z cielęcina (15g), sosem ketchup z majonezem, słupek ogórka kiszonego (25g), papryka czerwona (15g), rukola (10g), kawa zbożowa (jęczmień) z miodem (200g)
Śniadanie II: banan (120g)
Obiad: zupa z drobnej fasoli z ziemniakami kiełbaską, jarzyną (250g) (seler, gluten) makaron żytni kokardka z serkiem białym, cukrem (180g), tarta marchewka z pomarańczą (120g), kompot wiśniowy (200g)
Podwieczorek: tosty zapiekane z szynka, mozzarellą (110g), słupek papryki kolorowej (20g), herbatka rumiankowa z cytryna, miodem do picia (180g)

Czwartek 19-12-2024
Śniadanie I: płatki owsiane (150g) na mleku (150g), chleb wiejski (35g) (pszenica) z masłem (5g), twarożek z rzodkiewką (30g), pomidor (20g), roszponka (10g), herbatka czarna z cytryną (150g)
Śniadanie II: mandarynka (120g)/pestki dyni (60g)
Obiad: krem cebulowy z jarzyną, natką pietruszki, grzankami (250g) (seler, pszenica, gluten) kurczak w sosie słodko-kwaśnym (130g) z ryżem (110g), słupek ogórka kiszonego (50g), kompot z owoców mieszanych (200g)
Podwieczorek: bułeczka maślana (60g) z masłem (5g), koktajl bananowy na maślance /kefirze do picia (150g)

Piątek 20-12-2024
Śniadanie I: chleb pszenno –żytni (35g) z masłem (5g), serek wiejski (35g)/ szyneczka z liściem (15g), sałata rzymska (10g), papryka (20g), rzodkiewka (15g), czekolada 70% z mlekiem, miodem do picia (180g)
Śniadanie II: ¼ pomarańczy (120g)
Obiad: barszcz czerwony z uszkami (pszenica, jajka, seler)(250g) ziemniaki z koperkiem (120g), smażona polędwiczka z dorsza (90g), gotowana kapusta czerwona z cebulka, rodzynkami na oliwce (70g), kompot śliwkowy z cynamonem (200g)
Podwieczorek: deserek truskawkowa chmurka z biszkoptem, truskawkami w galaretce, bita śmietana 36%, beza (250g), herbatka czarna z sokiem malinowym, goździkami (180g)

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy. Zgodnie z zarządzeniem Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u pani   intendentki przedszkola. Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u – intendentki przedszkola. W związku ze zmieniającą się frekwencją jadłospis może ulec zmianie.

****************************************************************************************************************************************

Poniedziałek 09-12-2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni (35g) z masłem (5g), indyk pieczony (15g)/ pasta z serka białego z suszonymi pomidorami (30g), rukola (10g), świeży ogórek (20g), papryka żółta (20g), kakao z mlekiem, miodem (200g)
Śniadanie II: mandarynka (100g)
Obiad: zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami, kiełbaską, jarzyną (seler, gluten)(250g), naleśniki z domieszka mąki żytniej, serkiem truskawkowym (180g), polewą jogurtową o smaku waniliowym (100g), kompot śliwkowy z żurawiną, cynamonem (200g)
Podwieczorek: chleb razowy (50g)(pszenica) z masłem (5g), gotowane jajko (25g) ze szczypiorkiem (5g), rzodkiewka (20g), herbata ziołowa z cytryną, miodem (180g)

Wtorek 10-12-2024
Śniadanie I: płatki kukurydziane (15g) z mlekiem (150g), chleb chłopski (40g) z masłem (5g), serek ricotta (20g), pomidorek koktajlowy (20g), cebulka czosnkowa (10g), herbatka owocowa z miodem do picia (100g)
Śniadanie II: jabłko (150g)/suszona morelka do chrupania (20g)
Obiad: zupa krem z pomidorów, pieczonej papryki z bazylią z groszkiem ptysiowym (250g)(seler, gluten), kasza jęczmienna (150g), szynka wieprzowa w sosie własnym (70g), gotowana kolorowa fasolka (60g), sałata masłowa z prażonym słonecznikiem, sosem jogurtowym (60g), kompot z owoców mieszanych (200g)
Podwieczorek: weka (35g) z masłem (5g), podsuszana kiełbaska krakowska (15g) mix sałat (10g), kiszony ogórek (20g), herbatka czarna z cytryną do picia (150g)

Środa 11-12-2024
Śniadanie I: chleb słonecznikowy (40g)(pszenica) z masłem (5g), serek żółty salami z ziołami (20g)/ polędwica z wędzarni (15g), papryka czerwona (20g), zielona cebulka (10g), biała rzodkiew (20g), mleko z miodem (200g)
Śniadanie II: banan (180g)
Obiad: zupa rosołowa na wywarze drobiowym z makaronem psi patrol (250g)(seler, gluten, jajka) ziemniaki z koperkiem (150g), kotlet mielony wieprzowy z brokułem (90g), siemieniem lnianym, surówka z marchewki z chrzanem, jabłkiem, sosem jogurtowym (150g), lemoniada cytrynowo- pomarańczowa ze świeżą miętą (200g)
Podwieczorek: domowe ucierane ciasto z kruszonką (40g)(wypiek kuchni), bawarka z mlekiem, miodem (150g) melon (80g)

Czwartek 12-12-2024
Śniadanie I: kaszka jaglana (15g) na mleku, chleb wiejski (35g)(pszenica) z masłem (5g), pasta z makreli z serem żółtym, majonezem, szczypiorkiem (30g), zielony ogórek (20g), kiełki lucerny (10g), herbatka z cytryną (150g)
Śniadanie II: gruszka (150g)/ figi suszone (15g)
Obiad: zupa szpinakowa z jarzyną, natką pietruszki, ryżem (250g) (seler, jajka, pszenica) łazanki z mięsem, cebulka, kapustą (200g), ćwiartka pomidora malinowego (150g), kompot wiśniowy z goździkami (200g)
Podwieczorek: bulka kajzerka (60g) z masłem (5g), konfitura truskawkowa (20g)(wyrób kuchni), kefir naturalny do picia (100g)

Piątek 13-12-2024
Śniadanie I: chleb pszenno –żytni (40g) z masłem (5g), twarożek z brzoskwinką (20g)/szyneczka z liściem (150g), pomidorek koktajlowy (20g), roszponka (10g), czekolada z mlekiem, miodem do picia (200g)
Śniadanie II: ¼ pomarańczy (140g)
Obiad: zupa wielowarzywna zabielana z ziemniakami (250g) (pszenica, seler, śmietana 12%), ryz brązowy (150g), polędwica z dorsza w cieście (90g), duszona na maśle klarowanym marchewka (80g), surówka z selera z rodzynkami, jogurtem naturalnym (60g), kompot jabłkowy (150g)
Podwieczorek: bułeczka szkolna z sezamem (60g), masłem (5g), szynka z czarnuszka (150g), kalarepa (15g), kiszony ogórek (20g), herbatka zimowa z sokiem malinowym, imbirem, cytryną, do picia (200g)

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy. Zgodnie z zarządzeniem Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u pani   intendentki przedszkola. Informacje dotyczące producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są u – intendentki przedszkola. W związku ze zmieniającą się frekwencją jadłospis może ulec zmianie.

******************************************************************************************************************************************

Poniedziałek  02-12-2024
Śniadanie I:  chleb pszenno – żytni z masłem, szynka wiejska/serek biały ze świeżą miętą, jogurtem naturalnym, rukola, pomidor, papryka żółta, kakao z mlekiem, miodem
Śniadanie II: mandarynka
Obiad: zupa kapuśniak z ziemniakami, kiełbaską, jarzyną (seler, gluten) racuchy drożdżowe z domieszką mąki owsianej z sosem jogurtowo-truskawkowym, cząstka ananasa, kompot owocowy.
Podwieczorek: batonik kanapka Monte snack, banan, lemoniada cytrynowo -pomarańczowa z miodem do picia.

Wtorek  03-12-2024
Śniadanie I: kaszka kuskus na mleku, chleb wiejski (pszenica) pieczony domowy pasztet z domieszka królika, świeży szpinak, czerwony burak, herbatka z granatem, miodem.
Śniadanie II: jabłko/orzechy nerkowca
Obiad: zupa – krem z pietruszki, selera, gruszki z paluchem ptysiowym, natka (seler, gluten, śmietana 12%) ziemniaki z koperkiem, pieczone podudzia z kurczaka, gotowana mini marchewka, mix salat z kukurydzą, zielonym ogórkiem z sosem winegret na oleju lnianym, kompot truskawkowy
Podwieczorek: bułeczka szkolna z dynia z masłem, paróweczka z szynki, sos majonezowo-ketchupowy z ziołami (gorczyca, jajka) roszponka, słupek ogórka kiszonego, herbatka rumiankowa z cytryna, sokiem malinowym.

Środa  04-12-2024
Śniadanie I: chleb orkiszowy  z masłem, twarożek domowy/tuńczyk w oleju roślinnym ze szczypiorkiem, rzodkiewka, papryka czerwona, sałata rzymska, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem.
Śniadanie II: 1/4 pomarańczy
Obiad: zupa brokułowa z jarzyna, lanymi kluseczkami (seler, pszenica, śmietana 12%) kasza gryczana, duszone polędwiczki wieprzowe w jarzynach, kapusta biała z koperkiem, marchewką na jogurcie naturalnym, kompot śliwkowy.
Podwieczorek: grzanki francuskie,  frużelina wiśniowa, mleko z miodem do picia, melon.

Czwartek  05-12-2024
Śniadanie I: ryż jaśminowy na mleku, chleb chłopski (pszenica, żyto) z masłem, filet z indyka wędzony, sałata lodowa, biała rzepa,  herbata miętowa z cytryną.
Śniadanie II: słupek marchewki/ suszona śliwka
Obiad: zupa z drobnej fasoli  z jarzyną, natką pietruszki, ziemniakami (seler, pszenica) lazania z mięsem mielonym, pomidorami, świeżymi ziołami, serkiem mozzarella (gluten, jajka, śmietana 12%) sałatka z ogórka kiszonego z cebulką czosnkową na oliwie z oliwek, kompot z owoców mieszanych.
Podwieczorek: bułeczka kajzerka z masełkiem, miodem, maślanka naturalna do picia, jabłko.

Piątek 06-12-2024
Śniadanie I: chleb pszenno – żytni z masłem, domowy pieczony schab/pasta jajeczna z zielona cebulka, kiełki  lucerny, kolorowa papryka, czekolada 70% gorzka z mlekiem, miodem do picia.
Śniadanie II: gruszka
Obiad: zupa krupnik zabielany z kaszy pęczak z jarzyna, natka pietruszki (pszenica, śmietana 12%, seler) kopytka ziemniaczane z masełkiem, duszony dorsz w mieszance warzyw, surówka z kapusty kiszonej z żurawiną, oliwą z oliwek, kompot wiśniowy.
Podwieczorek: chleb słonecznikowy z masłem, serek żółty z dziurami, pomidorek koktajlowy, świeża bazylia, herbatka malinowa z pigwą.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu europejskiego Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom na temat żywności zamieszczamy, zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01 z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Informacje dotyczące producentów dostawców produktów żywnościowych dostępne są u Pani intendentki przedszkola. W związku  z niską frekwencją dzieci i racjonalnym gospodarowaniem środkami finansowymi jadłospis może ulec zmianie.

*******************************************************************************************************************************************