Zachęcamy do korzystania z przepisów kulinarnych polecanych przez szefową kuchni oraz rodziców naszych przedszkolaków. Propozycje są sprawdzone, kuszące i łatwe do przyrządzenia. Warto posmakować i skorzystać z doświadczeń innych.
Życzymy Smacznego !!!
HUMMUS POMIDOROWY
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy ( jakieś 2 razy tyle wody co nasion) i moczymy przez noc. Zmieniamy wodę i gotujemy cieciorkę przez jakieś 1,5h.
2. Dodajemy do niej uprzednio namoczone i pokrojone suszone pomidory, tahini, pieprz kmin rzymski, czosnek i miksujemy na gładką masę.
3. Miksując dolewamy powoli sok pomidorowy, tak aby konsystencja nie była zbyt rzadka ani zbyt gęsta.
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z SOSEM MIĘSNO-WARZYWNYM
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
2. Paprykę i cebulę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni poddusić cebulę z papryką, dodać mięso i smażyć razem do momentu aż mięso będzie gotowe.
3. Odsączyć nadmiar tłuszczu z mięsa. Całość przełożyć do garnka, zalać pomidorami i poddusić ok. 10 minut, odparować nadmiar płynu.
4. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Sos podawać na ciepłym makaronie, posypać natką pietruszki i odrobiną startego sera.
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Warzywa (oprócz brokuła) obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na oleju, zalać gorącym bulionem warzywnym lub wodą, dodać pieprz i gotować ok. 25 minut.
2. Brokuły pokroić, dodać do gotującej się zupy i gotować razem 8-12 minut.
3. Do zupy dodać masło, doprawić solą, pieprzem oraz tartą gałką muszkatołową.
4. Zupę zmiksować blenderem. Jeszcze raz zagotować, doprawić w razie potrzeby. Zupę podawać z grzankami z chleba graham.
PLACKI Z CUKINII
Składniki:
Sposób przygotowania: W misce wymieszać cukinię z jajkiem, solą, cukrem i mąką. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu. Łyżką nakładać placki i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Sposób podawania:
Podawać na ciepło ze śmietaną. Dodatkowo można skropić miodem albo udekorować dżemem.
ZUPA POMIDOROWA
Składniki:
Sposób przygotowania: Porcje rosołowe umyć, zalać wodę i gotować. Warzywa oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach i gotować do miękkości. Następnie dodać ryż i gotować 5 min. Dodać koncentrat pomidorowy/ pomidory. Wlać śmietanę i gotować 3 min. Na końcu dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
Zupę podawać można również:
ZUPA DYNIOWA:
Składniki:
Sposób przygotowania: Obraną dynie ugotować i zmiksować. Porcje rosołowe umyć, zalać wodą i gotować. Warzywa oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach i gotować do miękkości 3 min. Na końcu wsypać posiekaną zieloną pietruszkę. Groszek ptysiowy dodajemy osobno.
Zupę dyniową podajemy również:
PLACUSZKI Z SEREM:
Składniki:
Sposób przygotowania: do blendera wkładamy ser i miksujemy go na gładką masę, dodajemy jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i przesiewamy mąkę – całość miksujemy, dosładzamy do smaku. Masa powinna być dość gęsta.
Na patelni rozgrzewamy olej albo masło i kładziemy po łyżce masy, lekko spłaszczając. Smażymy po obu stronach na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Oddajemy posypane cukrem pudrem.
KOPYTKA
Składniki:
Sposób przygotowania: ziemniaki obrać, opłukać, ugotować. Ostudzone zmielić przez maszynkę. Wyłożyć na stolnicę, dodać wszystkie składniki i zagnieść. Z ciasta formować wałki i kroić na większe niż 2 cm ukośnie. Gotować w osolonej wodzie. Podawać z gulaszem lub topionym masłem i cukrem.
KASZA JAGLANA Z JABŁKIEM I CYNAMONEM
Składniki:
Sposób przygotowania: Kasze wypłukać kilka razy, zalać na chwilę wodą, Następnie zalać wrzątkiem i gotować. Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub utrzeć na grubych oczkach i dodać do gotującej się kaszy. Dodać cukier, cynamon, gotować ok. 30 min.
SZNYCELKI MIELONE Z RYBY
Składniki:
Sposób przygotowania: Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć. Obrać cebulę, pokroić, usmażyć na złoty kolor. Rybę, cebulę i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce. Dodać jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Wyrobić dobrze masę. Uformować sznycle, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
BITKI WIEPRZOWE DUSZONE:
Składniki:
Sposób przygotowania: Łopatkę wieprzową umyć, poporcjować. Każdą porcję rozbić, obtoczyć w mące. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć bitki z dwóch stron. Do bitek dodać pokrojoną cebulę w plasterki. Podlać wszystko wodą, dusić do miękkości. Mąkę rozmieszać w minimalnej ilości wody, dodać do bitek, przyprawić do smaku. Dusić z mąką ok. 15 min.