Dzieci z grupy III w ramach tematu tygodniowego pt. "Nowinki z wiejskiego podwórka" oraz projektu edukacyjnego "Tradycje kulinarne królewskiego Krakowa - czyli jak i gdzie jeść, by nie skończyć jak Smok Wawelski" przygotowały twarożki smakowe: truskawkowy, rzodkiewkowy oraz pomidorowy. Dzieci samodzielnie ugniatały ser, dodawały składniki, mieszały, nakładały na krakersy. Wszystkim dostarczyło to sporo przyjemności oraz smakowitych wrażeń. Nawet zatwardziałe niejadki nie pozostały obojętne obok takich pyszności!!!
W grupie III odbyły się warsztaty kulinarne z rodzicami w ramach realizowanego projektu pt. "Tradycje kulinarne królewskiego Krakowa - czyli jak i gdzie jeść, by nie skończyć jak Smok Wawelski". Dzieci wraz z rodzicami wykonywały zdrową, witaminową sałatkę. Największym powodzeniem cieszyły się sałatki owocowe, ale nie zabrakło też tych warzywnych oraz szaszłyków owocowych. Wspólna degustacja wszystkim zebranym dostarczyła sporo przyjemnych, smakowitych wrażeń, a także przekonała do smakowania zdrowej żywności.
Dzieci z grupy V w ramach tematu ,,Jestem samodzielny w kuchni" postanowiły upiec pizze. Na początku samodzielnie zagniotły ciasto, a
następnie pokroiły pomidory, ogórki, paprykę, szynkę i starły ser żółty.
Po nałożeniu wszystkich potrzebnych składników pizza powędrowała do pieca.
Dzieci z niecierpliwością czekały na efekt swojej pracy. Gotowa pizza nie tylko znakomicie wyglądała, ale przede wszystkich była przepyszna. Mniam, mniam
Dzieci z grupy IV podczas realizacji tematu "Dbamy o zdrowie" wykonywały pyszne i zdrowe kanapki. Dodatkową atrakcją były ciekawe kompozycje układane na zdrowym pieczywie np. motylki, kwiatki, kotki itp. Takie kanapki bardzo im smakowały!
Na Piknik Rodzinny „Dary sadu i ogrodu" dzieci z grupy V przygotowały wspaniałe szaszłyki owocowe.
Strona 4 z 4