^Powrót do góry
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Samorządowe Przedszkole nr 130 Kraków

Przepisy Pani Jadzi

Zachęcamy do korzystania z przepisów kulinarnych polecanych przez szefową kuchni oraz rodziców naszych przedszkolaków. Propozycje są sprawdzone, kuszące i łatwe do przyrządzenia. Warto posmakować i skorzystać z doświadczeń innych.
Życzymy Smacznego !!!

 

HUMMUS POMIDOROWY

Składniki:

  • Ciecierzyca, nasiona suche 100 g
  • Tahini 3 łyżki stołowe – 45 g
  • Suszone pomidory 5 sztuk – 10 g
  • Czosnek – jeden mały ząbek
  • Kmin rzymski i pieprz do smaku
  • Sos pomidorowy w zależności jaką konsystencję chcemy osiągnąć

Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy ( jakieś 2 razy tyle wody co nasion) i moczymy przez noc. Zmieniamy wodę i gotujemy cieciorkę przez jakieś 1,5h.
2. Dodajemy do niej uprzednio namoczone i pokrojone suszone pomidory, tahini, pieprz kmin rzymski, czosnek i miksujemy na gładką masę.
3. Miksując dolewamy powoli sok pomidorowy, tak aby konsystencja nie była zbyt rzadka ani zbyt gęsta.


 

MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z SOSEM MIĘSNO-WARZYWNYM

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty
  • Mięso mielone drobiowe (dobrej jakości)
  • Pomidory bez skóry krojone świeże lub z kartonu
  • Papryka
  • Cebula
  • Ser żółty
  • Rafinowany olej rzepakowy
  • Natka pietruszki
  • Sól sodowo-potasowa, pieprz, swieże lub suszone zioła ( bazylia, oregano, słodka papryka)

Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
2. Paprykę i cebulę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni poddusić cebulę z papryką, dodać mięso i smażyć razem do momentu aż mięso będzie gotowe.
3. Odsączyć nadmiar tłuszczu z mięsa. Całość przełożyć do garnka, zalać pomidorami i poddusić ok. 10 minut, odparować nadmiar płynu.
4. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Sos podawać na ciepłym makaronie, posypać natką pietruszki i odrobiną startego sera.


 

ZUPA KREM Z BROKUŁÓW

Składniki:

  • 0,5 kg brokułów (mogą być mrożone)
  • 4 małe ziemniaki
  • Cebula
  • 1 mała pietruszka
  • 1-2 marchewki
  • Gałka muszkatołowa, sól sodowo-potasowa, pieprz
  • 1 łyżka masła i łyżka rafinowanej oliwy lub oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
1. Warzywa (oprócz brokuła) obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na oleju, zalać gorącym bulionem warzywnym lub wodą, dodać pieprz i gotować ok. 25 minut.
2. Brokuły pokroić, dodać do gotującej się zupy i gotować razem 8-12 minut.
3. Do zupy dodać masło, doprawić solą, pieprzem oraz tartą gałką muszkatołową.
4. Zupę zmiksować blenderem. Jeszcze raz zagotować, doprawić w razie potrzeby. Zupę podawać z grzankami z chleba graham.


 

PLACKI Z CUKINII

Składniki:

  • Cukinia, obrana i starta na drobnych oczkach
  • Jajko
  • Sól
  • Jasnobrązowy cukier
  • Mąka pszenna
  • Olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania: W misce wymieszać cukinię z jajkiem, solą, cukrem i mąką. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu. Łyżką nakładać placki i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.

Sposób podawania:
Podawać na ciepło ze śmietaną. Dodatkowo można skropić miodem albo udekorować dżemem.


ZUPA POMIDOROWA

Składniki:

  • Marchew
  • Porcje rosołowe
  • Pietruszka
  • Pietruszka zielona
  • Seler woda śmietana 18%
  • Koncentrat pomidorowy/ w sezonie pomidory

Sposób przygotowania: Porcje rosołowe umyć, zalać wodę i gotować. Warzywa oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach i gotować do miękkości. Następnie dodać ryż i gotować 5 min. Dodać koncentrat pomidorowy/ pomidory. Wlać śmietanę i gotować 3 min. Na końcu dodać posiekaną zieloną pietruszkę.

Zupę podawać można również:

  • z makaronem
  • z tartym ciastem
  • z lanym ciastem

ZUPA DYNIOWA:

Składniki:

  • Porcje rosołowe
  • Seler
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Pietruszka zielona
  • Woda
  • Śmietana 18%
  • Dynia
  • Groszek ptysiowy
  • Vegeta ekologiczna, sól

Sposób przygotowania: Obraną dynie ugotować i zmiksować. Porcje rosołowe umyć, zalać wodą i gotować. Warzywa oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach i gotować do miękkości 3 min. Na końcu wsypać posiekaną zieloną pietruszkę. Groszek ptysiowy dodajemy osobno.

Zupę dyniową podajemy również:

  • z grzankami
  • z lanym ciastem

PLACUSZKI Z SEREM:

Składniki:

  • Ser biały półtłusty
  • Jajka
  • Mąka pszenna
  • Proszek do pieczenia
  • Cukier waniliowy
  • Cukier drobny
  • Olej

Sposób przygotowania: do blendera wkładamy ser i miksujemy go na gładką masę, dodajemy jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i przesiewamy mąkę – całość miksujemy, dosładzamy do smaku. Masa powinna być dość gęsta.
Na patelni rozgrzewamy olej albo masło i kładziemy po łyżce masy, lekko spłaszczając. Smażymy po obu stronach na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Oddajemy posypane cukrem pudrem.


KOPYTKA

Składniki:

  • Ziemniaki
  • Mąka
  • Jajka
  • Sól
  • Masło

Sposób przygotowania: ziemniaki obrać, opłukać, ugotować. Ostudzone zmielić przez maszynkę. Wyłożyć na stolnicę, dodać wszystkie składniki i zagnieść. Z ciasta formować wałki i kroić na większe niż 2 cm ukośnie. Gotować w osolonej wodzie. Podawać z gulaszem lub topionym masłem i cukrem.


KASZA JAGLANA Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

Składniki:

  • Kasza jaglana
  • Jabłka
  • Wrzątek
  • Cukier
  • Cynamon

Sposób przygotowania: Kasze wypłukać kilka razy, zalać na chwilę wodą, Następnie zalać wrzątkiem i gotować. Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub utrzeć na grubych oczkach i dodać do gotującej się kaszy. Dodać cukier, cynamon, gotować ok. 30 min.


 SZNYCELKI MIELONE Z RYBY

Składniki:

  • Filety z ryby
  • Weka lub bułka czerstwa
  • Cebula
  • Jajko
  • Czosnek
  • Olej
  • Vegeta ekologiczna
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania: Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć. Obrać cebulę, pokroić, usmażyć na złoty kolor. Rybę, cebulę i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce. Dodać jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Wyrobić dobrze masę. Uformować sznycle, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni.


BITKI WIEPRZOWE DUSZONE:

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa
  • Cebula
  • Mąka
  • Olej
  • Sól, pieprz
  • Vegeta ekologiczna
  • Przyprawa do pieczeni

Sposób przygotowania: Łopatkę wieprzową umyć, poporcjować. Każdą porcję rozbić, obtoczyć w mące. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć bitki z dwóch stron. Do bitek dodać pokrojoną cebulę w plasterki. Podlać wszystko wodą, dusić do miękkości. Mąkę rozmieszać w minimalnej ilości wody, dodać do bitek, przyprawić do smaku. Dusić z mąką ok. 15 min.


 

Copyright 2013  Samorządowe Przedszkole nr 130 w Krakowie