^Powrót do góry
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy

W ramach akcji zdrowego odżywiania, dzieci z grupy IV, podjęły kolejne wyzwanie. Tym razem wraz z mamusią Jerzego, postanowiły zakisić barszcz z czerwonych buraków. Przygotowaliśmy niezbędne produkty: buraki czerwone bez nawozu pochodzące z gospodarstwa wiejskiego, czosnek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, sól i duży słój. Zgodnie z instrukcją naszego gościa, zabraliśmy się do pracy, wszyscy mieliśmy co robić. Praca przebiegała sprawnie. Jedni obierali czosnek, inni kroili buraki, a jeszcze inni dzielili ziarenka ziela i liście laurowe. Gdy wszystkie buraki zostały pocięte na plastry, na przemian układaliśmy w dużym słoju przygotowane produkty. Na koniec do słoja wlaliśmy wodę i wsypaliśmy nieco soli. Słój zabezpieczyliśmy gazą, by powietrze miało swobodny dostęp do produktów i odstawiliśmy do kiszenia. Po kilku dniach wszyscy piliśmy zdrowy, czerwony kiszony barszczyk. A jak nam smakował!. Chyba dlatego, że wszystko co zrobimy sami, lepiej smakuje!.

Barszcz kiszony z buraków - przepis:

  • Buraki czerwone ok. 2 kg / lub wg uznania /
  • czosnek- 1 główka
  • kminek wg uznania
  • liść laurowy kilka szt. / 6-7 /
  • ziele angielskie kilka ziaren do 10
  • woda przegotowana
  • sól

Wykonanie:
Buraki całe, zdrowe obrać ze skórki, pokroić w plastry i włożyć do słoja.
Wszystkie pozostałe produkty umieścić w słoju.
Przygotować zalewę wody z solą, / 1 łyżka stołowa na litr wody /
Woda powinna być przegotowana, letnia lub ciepła.
Tak przygotowaną zalewą zalać buraki z przyprawami.
Słój zabezpieczyć gazą, aby był dostęp powietrza. Odstawić w ciepłe miejsce.
Po kilku dniach / np. 5 / barszczyk jest gotowy do spożycia.
                                                                                                             Smacznego!barszczbarszcz 2barszcz 3barszcz 4

Copyright 2013  Samorządowe Przedszkole nr 130 w Krakowie