^Powrót do góry
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Samorządowe Przedszkole nr 130 Kraków

Mufinki

Dzieci z grupy VI, zaprosiły na zajęcia mamusię Tadeusza, która przygotowała wraz z dziećmi mufinki dla naszych babć i dziadków, gdyż niebawem nas odwiedzą.
Panią Kasię gościmy w naszej grupie już kolejny raz i jesteśmy z tego powodu bardzo zadowoleni, ponieważ mama Tadzia przygotowuje z nami same wspaniałości i nie tylko że nam pokazuje co i jak należy zrobić, ale zachęca nas do samodzielnej pracy i pomocy.
Każdy tutaj miał swoje zadanie. Jedne dzieci wsypywały cukier, inne miksowały jajka z masłem i cukrem waniliowym. Oprócz tego każdy nakładał łyżką gotowe ciasto do foremek. Następnie wkładał do środka dżem z naszej dyni, przygotowując ciasteczko dla swojej babci. Oprócz wielu prezentów, które przygotowaliśmy, niespodzianką będą samodzielnie upieczone ciasteczka. Wyglądają wspaniale i napewno będą babciom smakowały. Mamusi Tadzia bardzo dziękujemy, bo pani Kasia podziękowała wszystkim dzieciom za pomoc, rozdała ptasie mleczko i cukierki z galaretką. Jeśli i Wy chcecie ich spróbować czy ciasteczka naprawdę są dobre, wypróbujcie przepis:Mufinki gr VI 2Mufinki gr VI

Mufinki

Składniki:

  • Mąka 2 szklanki
  • Jajka 4 sztuki
  • Kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatki: wg. uznania dżem, nutella, owoce, rodzynki, kawałki czekolady

Wykonanie:
Całe jajka ubić mikserem wraz z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodajemy sukcesywnie mąkę oraz roztopione chłodne masło.
Miksujemy wszystko razem do pojawienia się pęcherzyków, które napowietrzają ciasto, przez co staje się ono bardziej puszyste.
Na tacę rozkładamy papierowe foremki do mufinków. Nakładamy łyżką ciasto. Środek wypełniamy wg. uznania.
Mufinki pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni C.
Smacznego!

Ciasteczka

CiastkaW dniu dzisiejszym zawitał do nas miły gość, pani Ania, mamusia Amelki i Martynki.
Nasz miły gość, już chyba na dobre u nas zagości w tym roku szkolnym. Wizyta pani Ani, zawsze wprowadza do naszych zajęć coś ciekawego. Dzisiaj upieczemy wspólnie kruche ciasteczka z cukrem. Mamy do spełnienia ważną misję i dlatego ciasteczka muszą nam się udać. Otóż w dniuCiastka 2 jutrzejszym, idziemy z wizytą do I klasy Szkoły Podstawowej nr 21, z którą współpracujemy przez cały rok. Te ciasteczka pieczemy właśnie dla naszych starszych kolegów. Będzie miło pochwalić się samodzielną słodką pracą.
Wszyscy mieliśmy co robić, najpierw wycinaliśmy ciasteczka foremkami, później smarowaliśmy rozmąconym białkiem, a na koniec posypaliśmy cukrem.
Zajęcia były pouczające i ciekawe. Bardzo dziękujemy pani Ani!
Po pracy jak zawsze musieliśmy spróbować jak smakują. Były bardzo pyszne i wyjątkowe.
Czy Wy też chcecie spróbować jak smakują?.
Oto przepis:

Kruche ciasteczka
Ciasto:

  • 3 żółtka
  • kostka masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • mąki ile zabierze

Wykonanie:Ciastka 3
Składniki ciasta szybko zagnieść, zwinąć w kulę i odstawić do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć rozwałkować na grubość 0,5 cm. Z ciasta wycinać foremkami o dowolnym kształcie małe ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem rozbełtać białka i posmarować ciasteczka.
Posmarowane ciasteczka posypać cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni około 10 – 15 minut
Smacznego!

Smakowite bułeczki

BulkiW przeddzień Dnia Matki grupę IV odwiedziła mamusia Martynki i Amelki, ponieważ realizowany temat tygodnia dotyczył różnych zawodów jakie wykonują nasze mamy. Zastanawialiśmy się także co robią nasze kochane mamy na co dzień, czym się zajmują i jak dbają o dom. Jak my pomagamy Bulki 2naszym mamom i jakie ciekawe pomysły i zainteresowania mają nasze mamy. Zaprosiliśmy więc mamusię naszych wspaniałych bliźniaczek panią Anię, która opowiedziała dzieciom o tym, jak w swoim domu wykorzystuje sprzęt zmechanizowany i jak piecze dla swoich pociech smakowite bułeczki.
Wraz z naszym gościem, także i my zabraliśmy się do pracy. Poznaliśmy produkty potrzebne do wypieku, sposób postępowania i to, że sami możemy wymyślać różne kształty bułeczek a także posypywać je ziarnami, które nam odpowiadają . Pracy było wiele, ale i wiele radości. Tworzyliśmy rogaliki, plecionki, ślimaczki i proste okrągłe bułeczki. Gdy znalazły się już w piekarniku, ich zapach unosił się w całym przedszkolu a jakie były smaczne możecie się przekonać sami korzystając z naszego przepisu:

Bułeczki pszenne razowe

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 220 ml ciepłej wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki razowej
  • 40 g oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • nasiona wg uznania /słonecznik, mak, sezam /
  • jajko do smarowania bułek

Wykonanie:
Do naczynia włożyć drożdże, cukier, mąkę, olej i sól. Wyrabiać ciasto do czasu, aż stanie się jednolite. Wyjąć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia /ok. 15 minut/
Ciasto podzielić na tyle części i takie wielkości jakie chcemy upiec bułeczki /pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut/. Posmarować jajkiem.
Włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 200 stopni C, piec 30 minut.
                                                                                                                                 Smacznego!Bulki 3Bulki 4

Maślane ciasteczka

slodki alfabetDzieci z grupy IV od początku roku szkolnego pracowicie spędzały czas w przedszkolu. slodki alfabet 2Poznawały cyferki, znaki matematyczne, nabywały sprawności manualnej niezbędnej do nauki pisania i to co jest bardzo ważne, uczyły się czytać. No właśnie, poznawały kolejne literki. A kiedy już poznały wszystkie literki, zastanawiały się co zrobić, by nie zapomnieć którejś z nich. Pomysły były różne: możemy je zapisać w notesiku, albo przypiąć magnesem na lodówce i wtedy ktoś powiedział, że jest alfabet makaron, który kiedyś jedliśmy z zupą.
Ponieważ wiele ciasteczek już piekliśmy, postanowiliśmy upiec z ciasta maślanego alfabet.
slodki alfabet 3Każdy przedszkolak wymienił najpierw pierwszą literkę swojego imienia, napisał jąslodki alfabet 4 palcem w powietrzu i z ogromną ochotą zabraliśmy się do wyrabiania ciasta, a że mamy już w tym doświadczenie, poszło nam sprawnie. Każdy ze starannością robił wałeczki i układał literkę na blaszce. Z pozostałego ciasta upiekliśmy maślane ciasteczka. Bardzo nam smakowały. Wszyscy zabrali w tym dniu literki maślane do domu, ktoś zapytał czy w domu można je zjeść, a pani powiedziała, że kto zje literkę swojego imienia, już nigdy nie zapomni alfabetu. Jeśli i Wy chcecie go zapamiętać na zawsze, zróbcie go z maślanego ciasta i koniecznie zjedzcie. A oto przepis:slodki alfabet 5

Maślane ciasteczka

Składniki:

  • 250 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 350 g mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • łyżka gęstej śmietany
  • jajko
  • 3 - 4 łyżki cukru

Wykonanie:
Masło posiekać z mąka, dodać jajko, cukier puder, cukier waniliowy, sól, śmietanę. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i dać do lodówki na godzinę. Rozwałkować, wycinać ciasteczka foremkami. Można posypać cukrem. Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.
                                                                                                                                  Smacznego!

Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy

W ramach akcji zdrowego odżywiania, dzieci z grupy IV, podjęły kolejne wyzwanie. Tym razem wraz z mamusią Jerzego, postanowiły zakisić barszcz z czerwonych buraków. Przygotowaliśmy niezbędne produkty: buraki czerwone bez nawozu pochodzące z gospodarstwa wiejskiego, czosnek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, sól i duży słój. Zgodnie z instrukcją naszego gościa, zabraliśmy się do pracy, wszyscy mieliśmy co robić. Praca przebiegała sprawnie. Jedni obierali czosnek, inni kroili buraki, a jeszcze inni dzielili ziarenka ziela i liście laurowe. Gdy wszystkie buraki zostały pocięte na plastry, na przemian układaliśmy w dużym słoju przygotowane produkty. Na koniec do słoja wlaliśmy wodę i wsypaliśmy nieco soli. Słój zabezpieczyliśmy gazą, by powietrze miało swobodny dostęp do produktów i odstawiliśmy do kiszenia. Po kilku dniach wszyscy piliśmy zdrowy, czerwony kiszony barszczyk. A jak nam smakował!. Chyba dlatego, że wszystko co zrobimy sami, lepiej smakuje!.

Barszcz kiszony z buraków - przepis:

  • Buraki czerwone ok. 2 kg / lub wg uznania /
  • czosnek- 1 główka
  • kminek wg uznania
  • liść laurowy kilka szt. / 6-7 /
  • ziele angielskie kilka ziaren do 10
  • woda przegotowana
  • sól

Wykonanie:
Buraki całe, zdrowe obrać ze skórki, pokroić w plastry i włożyć do słoja.
Wszystkie pozostałe produkty umieścić w słoju.
Przygotować zalewę wody z solą, / 1 łyżka stołowa na litr wody /
Woda powinna być przegotowana, letnia lub ciepła.
Tak przygotowaną zalewą zalać buraki z przyprawami.
Słój zabezpieczyć gazą, aby był dostęp powietrza. Odstawić w ciepłe miejsce.
Po kilku dniach / np. 5 / barszczyk jest gotowy do spożycia.
                                                                                                             Smacznego!barszczbarszcz 2barszcz 3barszcz 4

Copyright 2013  Samorządowe Przedszkole nr 130 w Krakowie